Trwa ładowanie...
Zaloguj
Notowania
Przejdź na

Jutro sejm zdecyduje o wysokości podatku vat w rolnictwie

0
Podziel się:

Jutro sejm zdecyduje o wysokosci podatku vat w rolnictwie


Jutro sejm zdecyduje o wysokości podatku vat w rolnictwie Jutrzejszy termin głosowania nad podatkiem VAT dla rolnictwa jest
nieprzekraczalny - zapowiedział wicemarszałek Sejmu Stanisław Zając.
Sprawa VAT-u w rolnictwie jest jednym z głównych tematów
rozpoczynającego się dziś trzydniowego posiedzenia Sejmu.

Jutro sejm zdecyduje o wysokosci podatku vat w rolnictwie Jutro sejm zdecyduje o wysokości podatku vat w rolnictwie Jutrzejszy termin głosowania nad podatkiem VAT dla rolnictwa jest nieprzekraczalny - zapowiedział wicemarszałek Sejmu Stanisław Zając. Sprawa VAT-u w rolnictwie jest jednym z głównych tematów rozpoczynającego się dziś trzydniowego posiedzenia Sejmu. Posłowie mają ostatecznie rozstrzygnąć, ile wyniesie stawka tego podatku - zero czy 3 procent. Kilka tygodni temu Sejm, wbrew stanowisku rządu, uchwalił wprowadzenie stawki zerowej. Senat zmienił ten zapis i zaproponował stawkę 3-procentową. Sekretarz klubu parlamentarnego AWS Stefan Niesiołowski zapowiedział, że będzie wnioskował, by usunąć z klubu tych posłów, którzy złamią klubową dyscyplinę podczas głosowania nad stawką vat w rolnictwie i zagłosują przeciw stawce 3-procentowej. Stanisław Zając, który jest też prezesem wchodzącego do AWS Zjednoczenia Chrześcijańsko Narodowego, powiedział, że jego ugrupowanie raczej poprze VAT 3-procentowy.
Stanisław Zając dodał, że jest to rozwiązanie korzystne dla budżetu, które nie ma dużego znaczenia z punktu widzenia indywidualnych rolników, bo dla nich ważniejsze jest kwestia odliczeń od podatku. Odnosząc się do zbieraniu przez posłów PSL podpisów pod wnioskiem o wotum nieufności dla Emila Wąsacza wicemarszałek Sejmu powiedział, że jest to kwestia przyszłości, ponieważ pod wnioskiem koniecznych jest 69-ciu głosów, podczas gdy PSL ma znacznie mniej posłów. iar

wiadomości
gospodarka
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
KOMENTARZE
(0)