Taką kwotę zaoferowała osoba prywatna - Piotr Grzylewski. Pieniądze zostaną przekazane Fundacji Jurka Owsiaka.
Pod warszawskim Pałacem Kultury zostało przygotowane ponad 5 tysięcy litrów żurku staropolskiego. Zupę ugotowało 10 kucharzy z inicjatywy programu I Polskiego Radia.
Wokół wielkiego kotła, według organizatorów największego w Europie, zgromadziły się tysiące zmarzniętych ludzi, którzy przybyli tam, by wesprzeć akcję Jurka Owsiaka. Szef kuchni Andrzej Bryk poinformował, że było 17 i pół tysiąca porcji.
Produkty na rekordową zupę ważyły dwie i pół tony. Kucharze zużyli między innymi 500 kilogramów wędzonki, 600 kilogramów ziemniaków i 200 litrów zakwasu. Do ugotowania żurku potrzebne były ponad 2 metry sześcienne drewna i półtorej tony węgla.
Podczas wydawania zupy chętni na żurek mogli wrzucać pieniądze do puszek, które zostaną przekazane Wielkiej Orkiestrze Świątecznej Pomocy.