Trwa ładowanie...
Zaloguj
Notowania
Przejdź na

Po wejściu do UE ryż zdrożał prawie o 28 a mięso wołowe o 22 procent - podał narodowy Bank Polski.

0
Podziel się:

Wyraźny wzrost cen powyżej 5-ciu procent odnotowano w przypadku mięsa wieprzowego, cytyryn, cukru i materiałów do konserwacji mieszkań.
Podrożały też niektóre takie towary, które - jak oczekiwano - miały potanieć.

Wyraźny wzrost cen powyżej 5-ciu procent odnotowano w przypadku mięsa wieprzowego, cytyryn, cukru i materiałów do konserwacji mieszkań.

Podrożały też niektóre takie towary, które - jak oczekiwano - miały potanieć. Na przykład o 22 procent podrożał drób a o 14 procent jest droższe masło.

Narodowy Bank Polski spodziewa się , że od trzeciego kwartału ujawnią się korzystne efekty regulacji unijnych. Spodziewamy się dobrych plonów, co wpłynie na spadek cen zbóż. Powinno więc stanieć pieczywo i produkty zbożowe.

Narodowy Bank Polski podsumował akcję "Unia Europejska - ceny", ktorą przez trzy miesiące od końca marca do końca czerwca prowadził wspólnie z Urzędem Ochrony Konkurencji i Konsumenta w związku z przystąpienim Polski do Unii Europejskiej . W tym czasie działała infolinia, gdzie można było zgłaszać informacje o wzroście i spadku cen. Akcja miała zapobiec wykorzystywaniu naszego wejścia do Unii Europejskiej jako pretekstu do podnoszenia cen.

wiadomości
gospodarka
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
KOMENTARZE
(0)