Ceny żywności i napojów bezalkoholowych, z wyłączeniem owoców i warzyw, spadły o 0,1 proc. w stosunku do II połowy lutego i spadły o 0,2 proc. do I połowy lutego.
Pieczywo i wyroby zbożowe zdrożały o 0,2 proc. wobec II połowy lutego i 0,3 proc. wobec I połowy lutego. Samo pieczywo zdrożało o 0,1 proc. w stosunku do II połowy lutego i o 0,3 proc. w stosunku do I połowy lutego. Natomiast ceny makaronów wzrosły o 0,1 proc. tak wobec II, jak i I połowy lutego.
Ceny mięsa spadły o 0,4 proc. wobec II połowy lutego i 0,7 proc. wobec I połowy lutego. Ryby z kolei zdrożały o 2,1 proc. w stosunku do II połowy lutego i o 2,9 proc. w stosunku do I połowy lutego.
Ceny nabiału pozostały takie same, jak w II połowie lutego, a wobec I połowy wzrosły o 0,1 proc. W tym staniały jaja, o 0,7 proc. w stosunku do II i I połowy lutego. Sery zdrożały o 0,3 proc. wobec II połowy lutego i o tyle samo wobec I połowy lutego. Natomiast ceny mleka spadły o 0,2 proc. wobec II połowy lutego, a wobec I połowy nie zmieniły się.
Spadły ceny olejów, o 1,8 proc. wobec II połowy lutego i o 2,4 proc. wobec I połowy lutego.
Zdrożały owoce, o 2,5 proc. w stosunku do II połowy lutego i o 2,3 proc. w stosunku do I połowy lutego. Natomiast warzywa zdrożały o 2,5 proc. wobec I i II połowy lutego.
O 0,2 proc. w stosunku do II połowy lutego staniał cukier, dżem, miód i czekolada, a wobec I połowy lutego, produkty te staniały o 0,3 proc.
Ceny napojów bezalkoholowych wzrosły o 0,1 proc. wobec II i I połowy lutego. O tyle samo wzrosły ceny kawy, herbaty i kakao. Natomiast ceny wód mineralnych i soków wzrosły o 0,1 proc. wobec II połowy lutego, a w stosunku do I połowy nie zmieniły się.
Napoje alkoholowe i wyroby tytoniowe zdrożały o 0,5 proc. wobec II połowy lutego, a wobec I połowy lutego wzrosły o 0,6 proc. W tym ceny napojów alkoholowych wzrosły o 0,7 proc. w stosunku do II połowy lutego i o 1,1 proc. w stosunku do I połowy lutego. Natomiast wyroby tytoniowe zdrożały o 0,1 proc. wobec II połowy lutego, a wobec I połowy lutego spadły o 0,2 proc.