oprac. KRO

Witold Słowik odwołany ze stanowiska prezesa Polskiej Grupy Zbrojeniowej

Witold Słowik nie jest już prezesem Polskiej Grupy Zbrojeniowej. Taką informację podała w czwartek PGZ i zapowiedziała rozpisanie konkursu na nowego prezesa, wiceprezesa oraz członków zarządu. To szósta zmiana na stanowisku prezesa Grupy w ciągu pięciu lat.

O odwołaniu Witolda Słowika (na zdjęciu) ze stanowiska prezesa poinformowała Polska Grupa Zbrojeniowa. (PAP, Piotr Polak)

Decyzję o odwołaniach podjęło nadzwyczajne walne zgromadzenie PGZ. Teraz Rada Nadzorcza rozpisze konkursy na wakaty w zarządzie Grupy.

Ze stanowiskiem prezesa Polskiej Grupy Zbrojeniowej pożegnał się Witold Słowik. Tymczasowo do pełnienia tej funkcji oddelegowany został Andrzej Kensbok z Rady Nadzorczej. To szósta zmiana prezesa PGZ w przeciągu ostatnich pięciu lat. "Rekordzistą" jest Wojciech Dąbrowski - na fotelu prezesa spędził dokładnie 2 lata i trzy dni (od grudnia 2013 do grudnia 2015 roku).

Oprócz Słowika, odwołani zostali również członkowie zarządu: Michał Kuczmierowski i Radosław Łabędzki-Domagalski. Natomiast do zarządu dołączy Michał Pietrzyk, który wcześniej powołany został do Rady Nadzorczej PGZ S.A.

Zobacz także: Zobacz też: Centralny Port Komunikacyjny. Oferty dla mieszkańców Baranowa do końca roku

Rada Nadzorcza już podjęła uchwałę o ogłoszeniu konkursów na stanowiska prezesa oraz wiceprezesa i członków zarządu PGZ.

Przed dołączeniem do Rady Nadzorczej PGZ, Andrzej Kensbok był dyrektorem naczelnym ds. projektów strategicznych KGHM. Wcześniej natomiast pełnił rolę wiceprezesa Agencji Rozwoju Przemysłu.

Jakub Słowik z kolei zasiadał na fotelu prezesa Polskiej Grupy Zbrojeniowej od września 2018 roku. Zastąpił wtedy na stanowisku Jakuba Skibę. Wcześniej natomiast Słowik był wiceministrem rozwoju.

Polska Grupa Zbrojeniowa składa się z ponad 50 spółek odpowiadających m.in. za produkcję uzbrojenia, amunicji i sprzętu dla wojska oraz zakładów remontowych pracujących na potrzeby armii. Ma udziały w ponad 100 spółkach. Natomiast 40 spółek podlega konsolidacji i współtworzy Grupę Kapitałową PGZ. Z przedstawionej w ubiegłym tygodniu prognozy finansowej wynika, że skonsolidowany wynik netto Grupy za ubiegły rok wyniesie co najmniej 100 mln złotych.