Trwa ładowanie...
Zaloguj
Notowania
Przejdź na

Grillowanie zimą? Czemu nie

5
Podziel się:

Choć wielu Polaków grillowanie rozpoczyna na wiosnę i kończy je wczesną jesienią, nic nie stoi na przeszkodzie, by posiłki były przygotowywane na grillu przez cały rok, także zimą.

Grillowanie zimą? Czemu nie

Można nawet powiedzieć, że zima to równie dobry czas dla amatorów dań prosto z rusztu. Szczególnie świąteczne spotkania z rodziną i innymi, bliskimi osobami mogą być inspirujące w kwestii przygotowania wyszukanych potraw z grilla.

Zimowe grillowanie

Zimowa aura nie stanowi przeszkody do tego, by upiec coś na ruszcie. Nowoczesne grille umożliwiają przygotowanie idealnych dań mięsnych, ryb i warzyw, a nawet wędzenie wędlin bez względu na pogodę. Wynika to z zastosowanych w nich rozwiązań, które pozwalają na szybkie rozpalenie ognia, ochronę produktów spożywczych przed opadami, wiatrem i niską temperaturą oraz utrzymanie optymalnej temperatury pod pokrywą.

Idealny grill na zimę – jak wybrać?

Decydując się na zakup grilla idealnego do przyrządzania potraw w okresie zimowym, warto zwrócić uwagę przede wszystkim na materiały, z których został on wykonany oraz to, czy spełnia on oczekiwania użytkowników w kwestii jakości potraw. Szczególnie godne polecenia w tej kwestii są grille od Webera. W przypadku przyrządzania dużej ilości potraw w domu dobrym pomysłem mogą być również grille elektryczne. Wśród nich na szczególną uwagę zasługują produkty z serii Q o niewielkich rozmiarach, ale jednocześnie o dużej wydajności. Oprócz tego warto również postawić na grille z systemem GBS.

System GBS w nowoczesnych grillach i jego możliwości

Gourmet BBQ System (w skrócie GBS), to stosowane w nowoczesnych grillach Webera rozwiązanie pozwalające na przyrządzenie niemal dowolnych potraw, także tych, które typowo przygotowuje się w piekarniku lub na kuchence. Centralnym elementem grilla z systemem GBS jest dwuczęściowy ruszt z wymiennym środkiem. Można w jego centrum umieścić m.in. wkładkę Sear Grate, która pozwala na przygotowanie idealnych steków, patelnię do tortilli i krewetek, kamień do pizzy czy też wok do makaronu lub dań chińskich. Oprócz tego istnieje również możliwość skorzystania z wkładki w postaci rożna obrotowego do pieczeni i drobiu oraz ze stojaka do kurczaka, na którym można go grillować w całości.

Grill jako doskonały pomysł na prezent pod choinkę

Nowoczesny grill od Webera to doskonały pomysł na prezent dla mężczyzny, który lubi od czasu do czasu coś upiec na ruszcie. Atutem takiego grilla jest to, że osoba, która go otrzyma, może dzielić się nim ze swoimi bliskimi przez przygotowanie dla nich ciepłego i smacznego posiłku. Pozwala on zatem na zorganizowanie doskonałej imprezy w ogrodzie, na działce lub na tarasie.

Obecnie, w okresie przedświątecznym, istnieje możliwość zakupu grilla w atrakcyjnej cenie. Doskonałym prezentem będzie na pewno klasyczny grill węglowy Red Kettle LIMITED EDITION dostępny w świątecznej wersji w kolorze czerwonym. Jego solidna pokrywa pozwala na doskonałe przygotowanie ciepłych potraw i ich ochronę przed działaniem negatywnych czynników atmosferycznych, a przesłona wentylacyjna – na sterowanie temperaturą oraz obiegiem powietrza. Dzięki temu nie trzeba ciągle otwierać grilla, co mogłoby zepsuć smak potraw przygotowywanych na świeżym powietrzu, przy niekorzystnej aurze. Oprócz tego jako prezent pod choinkę świetnie sprawdzi się grill Genesis E-310. Ten posiadający aż 3 palniki ze stali szlachetnej produkt, z pokrytą emalią porcelanową pokrywą, elektronicznym systemem zapłonowym oraz 2 blatami roboczymi ze stali szlachetnej jest nie tylko bardzo funkcjonalnym, ale również niezwykle eleganckim sprzętem.

Świąteczne dania prosto z grilla

Grille Weber mogą się okazać strzałem w dziesiątkę dla osób, które przygotowują świąteczny posiłek dla swoich bliskich. Grillowany łosoś, wędzona szynka, rozbef z frytkami z batatów czy też piersi z indyka z kolendrą marynowane uprzednio w mleku – to tylko parę pomysłów na to, jak zaskoczyć kulinarnie domowników i gości w Święta. Dzięki temu będą one mile wspominane przez długie lata, a gospodarz zaprezentuje się od najlepszej, kulinarnej strony.

Więcej na weberstephen.pl

wiadomości
waluty
gospodarka
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
KOMENTARZE
(5)
bgdfsbgdfbgcd
6 lat temu
grilowałęm zimą 25 lat temu zanim to było modne...
feli edmundow...
6 lat temu
rozrywka dla prymitywów, równie dobrze mogą zapiekać stare trampki po rodzicach lub onuce dziadka w piekarnikach
sadfadsfadf
6 lat temu
Nie ma to jak wdychać smog dodatkowo podniecony dymem z grilla... szczególnie jak wiatr nie wieje
Prawienormaln...
6 lat temu
Zimowa aura nie stanowi przeszkody do tego, by upiec coś na ruszcie. Ale jeść w mieszkaniu - po prostu zimno.
ww
6 lat temu
no czemu ma służyć ta propaganda? no tak drodzy rodacy grillujcie cały rok a najlepiej jak byście grillowali 2 razy dziennie