Trwa ładowanie...
Zaloguj
Notowania
Przejdź na

Anna Fotyga: rozwiązanie problemu rosyjskiego embarga na polskie mięso możliwe przed 18 maja

0
Podziel się:

Minister Spraw Zagranicznych Anna Fotyga liczy, że problem rosyjskiego embarga na polskie mięso zostanie rozwiązany do 18 maja. Tego dnia w Samarze odbędzie się szczyt Unia Europejska-Rosja, na którym mają zostać rozpoczęte negocjacje w sprawie nowej umowy UE-Rosja.

Anna Fotyga powiedziała w rozmowie z IAR, że wspomniany dziś przez szefa niemieckiej dyplomacji termin zniesienia embarga przed 18 maja jest jak najbardziej możliwy. Dodała, że Polska jest w ciągłym kontakcie z Komisją Europejską i z Prezydencją.
Anna Fotyga odniosła się też do wizyty prezydenta Lecha Kaczyńskiego w Kazachstanie. W mniej więcej tym samym czasie w Astanie przebywał premier Rosji, który podpisał z Kazachstaniem umowy na dostawę surowców eneregtycznych. Anna Fotyga powiedziała, że nie ma co się dziwić, iż wszyscy zabiegają o kazachską ropę. Uważa, że Azja Centralna, a z całą pewnością Kazachstan ze swoimi możliwościami wydobywczymi, są obiektem zainteresowań wielu państw - odbirców surowców energetycznych.
Anna Fotyga przebywa w Bremie, gdzie trwa dwudniowe, robocze spotkanie ministrów spraw zagranicznych Unii Europejskiej. Zapewniła, że nasi unijni partnerzy są informowani na temat rozmów w sprawie możliwego rozlokowania w Polsce elementów amerykańskiej tarczy antyrakietowej. Podkreśliła, że projekt ten nie powinien budzić kontrowersji w Europie. Dodała, że należy pamiętać, iż elementy tarczy istnieją od dawna w państwach czlonkowskich Unii Eropejskiej. Nikt nie protestował, kiedy one powstawały.
Ważnym punktem spotkania w Bremie jest wspólna polityka sąsiedztwa. Szefowa MSZ podkreśliła, że w tym kontekście mówiła między innymi o potrzebie uwzględnienia państw południowego Kaukazu, Mołdowy i Ukrainy. Rozmowy dotyczyły także między innymi statusu Kosowa - ministrowie zgodzili się w sprawie przyjęcia tzw. planu Ahtisaariego.

wiadomości
IAR
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
KOMENTARZE
(0)