Trwa ładowanie...
Zaloguj
Notowania
Przejdź na

Łańcut - konkurs "Nasze kulinarne dziedzictwo"

0
Podziel się:

63 produkty rywalizowały w Łańcucie w wojewódzkim finale 7 Ogólnopolskiego Konkursu "Nasze kulinarne dziedzictwo". Do udziału w imprezie zgłosiło je 48 wystawców z całego Podkarpacia - głównie koła gospodyń wiejskich, stowarzyszenia oraz firmy produkujące tradycyjną żywność.

Wśród produktów pochodzenia zwierzęcego pierwsze miejsce zajął salceson w maćku koła gospodyń wiejskich z Jasionki. Najlepszym produktem roślinnym okazała sie konfitura z róży z Nowej Sarzyny, a z produktów mieszanych - pierogi z bobem z Hyżnego. Wśród napojów najlepsza była nalewka malinowa z Jałowego w Bieszczadach.
Jury nominowało do prestiżowej ogólnopolskiej nagrody Perły 2007 trzy produkty, które zwyciężały w konkursie na Podkarpaciu w poprzednich latach. Są to kiełbasa pradziada z wytwórni Jasiołka w Dukli, chleb flisacki z Ulanowa i szynka swojska pilzneńska z firmyTaurus w Pilźnie. Będą one rywalizować z produktami tradycyjnymi z całej Polski w Poznaniu, w czasie targów POLAGRA - FARM.
Konkurs ma uświadomić mieszkańcom wsi, że wytwarzanie tradycyjnej żywności może być sposobem na zwiększenie zysków.

wiadomości
IAR
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
KOMENTARZE
(0)