*Na wigilijne kolacje oraz uroczyste obiady w Boże Narodzenie Włosi wydali w tym roku łącznie 2 miliardy 800 milionów euro - szacuje związek włoskich rolników indywidualnych Coldiretti. *
Z satysfakcją odnotowano, że włoskie potrawy świąteczne, przygotowane wyłącznie z włoskich produktów, coraz bardziej wypierają żywność z zagranicy.
Włoska wieczerza wigilijna składa się przede wszystkim z dań rybnych - ryb smażonych oraz makaronu z rybami i owocami morza.
Podawany 25 grudnia obiad składa się z wielu dań, takich jak pierożki w rosole, lasagne i zapiekanki z makaronu cannelloni, faszerowanego nadzieniem z mięsa, szpinaku czy białego sera ricotta, a także pieczony kapłon.
Po tych daniach na stołach pojawiają się tradycyjne drożdżowe ciasta, czyli panettone z rodzynkami i owocami kandyzowanymi oraz zwyczajne pandoro (dosł. złoty chleb) - bez bakalii, a tylko posypane cukrem-pudrem. Miliony tych ciast, opakowanych w wielkie, kolorowe i bogato zdobione pudła Włosi kupują przed świętami.
Obliczono, że statystyczny mieszkaniec Italii wydał w tym roku na pandoro i panettone 12 euro. W skali kraju jest to wydatek w wysokości pół miliarda euro. (PAP)
Sylwia Wysocka (PAP)
sw/ dmi/ dym/