Ceny żywności w I połowie marca wzrosły o 0,8 proc. w porównaniu z I połową lutego - podał w czwartek Główny Urząd Statystyczny.
Ceny żywności i napojów bezalkoholowych z wyłączeniem owoców i warzyw w I połowie marca wzrosły o 0,6 proc. w porównaniu z I połową lutego.
Analitycy w ostatniej ankiecie PAP szacowali średnio wzrost cen żywności w pierwszej połowie marca na 0,5 proc.
Poniżej zmiany cen poszczególnych towarów w pierwszej połowie marca i pierwszej połowie lutego.
1 poł.III do 1.poł.II | 1 poł.II do 1.poł.I | |
---|---|---|
żywność i napoje bezalk. | 0,8 | 0,2 |
żywność | 0,8 | 0,2 |
pieczywo i prod. zbożowe | 0,9 | 0,8 |
mięso | 0,9 | -0,5 |
ryby | -0,2 | 0,1 |
nabiał | 0,0 | -0,2 |
owoce | 1,6 | -1,0 |
warzywa | 2,1 | 1,7 |
cukier, słodycze | 1,2 | 1,6 |
napoje bezalkoholowe | 0,2 | 0,4 |
alkohol i wyr. tyton. | 0,0 | 0,1 |
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło: