Trwa ładowanie...
Zaloguj
Notowania
Przejdź na
PGO
|
aktualizacja

GUS: w Polsce najmniej urodzeń od czasu II wojny światowej

78
Podziel się:

Według danych Głównego Urzędu Statystycznego w 2022 r. liczba ludności w Polsce zmniejszyła się o 141 tys. w stosunku do poprzedniego roku. Ubytek ludności był mniejszy niż w 2021 r., ale nadal większy niż przed wybuchem pandemii - poinformował prezes GUS Dominik Rozkrut. Jak dodał, w 2022 r. w kraju odnotowano najmniej urodzeń w okresie powojennym.

GUS: w Polsce najmniej urodzeń od czasu II wojny światowej
Według danych GUS w 2022 r. w Polsce odnotowano najmniej urodzeń w okresie powojennym (Adobe Stock, Ingrid Currius)

Jak podał prezes GUS, liczba ludności w Polsce w końcu 2022 r. wynosiła 37 mln 767 tys. osób. - Oznacza to, że liczba ludności zmniejszyła się o 141 tys. w stosunku do poprzedniego roku. Spadek utrzymuje się nieprzerwanie od 2012 r., a zwiększenie umieralności, spowodowane pandemią, wyraźnie spotęgowało negatywne tendencje demograficzne - ocenił Dominik Rozkrut.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Program Money.pl 11.01 | Co dalej z emeryturami Polaków? Ekspert tłumaczy wszystkie zawiłości

W 2022 roku w Polsce urodziło się najmniej osób od czasu II wojny światowej

Wyjaśnił, że ubytek ludności był mniejszy niż w 2021 r., ale nadal większy niż w latach przed wybuchem pandemii. - Szacuje się, że na każde 10 tys. ludności w 2022 r. ubyło 37 osób, podczas gdy w roku 2021 było to 47 - przypominam, to była pandemia. Dla porównania, w ostatnim roku przed pandemią ubyło 7 osób - poinformował.

Dodał, że na zmianę liczby ludności wpływ ma przede wszystkim przyrost naturalny, który od 2012 r. pozostaje ujemny. - W 2022 r. zanotowaliśmy najmniej urodzeń w okresie powojennym. Szacujemy, że liczba urodzeń wyniosła 305 tys., czyli o 27 tys. mniej niż w ubiegłym roku. Liczba zgonów wyniosła 448 tys. i również była niższa niż w poprzednim roku - o 72 tys. - mówił.

Według GUS liczba urodzeń była niższa od liczby zgonów o 143 tys. Rozkrut przypomniał, że zakończony został Narodowy Spis Powszechny. Zaznaczył, że z danych zawartych w spisie wynika, że liczba rodzin w Polsce w dniu spisu, czyli 31 marca 2021 r., wynosiła 10 mln 159 tys. 300. - Oznacza to spadek liczby rodzin w stosunku do poprzedniego spisu z 2011 r. o 813 tys. 200. To dosyć istotny spadek - ocenił.

Wyjaśnił, że w Polsce 32,8 proc. rodzin to małżeństwa lub związki niesformalizowane bez dzieci, 44,6 proc. - małżeństwa lub związki niesformalizowane z dziećmi, a 22 proc. to samotni rodzice.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
PAP
KOMENTARZE
(78)
margerita
1 tyg. temu
Cebulę kroimy na cieniutkie półplasterki. Przekładamy do miseczki, dodajemy sok z cytryny, olej lub oliwę, odrobinę soli, mieszamy, odstawiamy na czas przygotowania sałatki. Ogórka tłuczemy wałkiem, aż zacznie się rozpadać i intensywnie pachnieć. Następnie kroimy go na drobną kostkę. Papryki kroimy na niezbyt małe kawałki. Pomidorki koktajlowe kroimy na połówki. Świeże zioła: bazylia, mięta oraz natka pietruszki dodadzą sałatce świeżości i wyjątkowego aromatu. Wszystkie zioła siekamy niezbyt drobno. Olej lub oliwa, sok cytrynowy, miód oraz sól i świeżo zmielony czarny pieprz to składniki sosu. Mieszamy je ze sobą dokładnie, aż zamienią się pyszną emulsję. Teraz czas na wymieszanie wszystkich składników. Do miski wsypujemy odsączoną fasolę, ciecierzycę, pokrojonego ogórka, paprykę i pomidorki. Wrzucamy zioła. Wlewamy sos. Wszystko ze sobą mieszamy. Sałatkę dekorujemy zamarynowaną cebulą. Kto chce to ją je, a kto nie, to jej nie je :) Najlepiej ta sałatka moim zdaniem smakuje sama, ale można ją podawać z grzankami.
Rondo
1 tyg. temu
Piekarnik rozgrzej do 230 stopni. Blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia i spryskaj połową oleju. Obrane marchewki pokrój wzdłuż na ćwiartki. Dynię (hokkaido nie potrzeba obierać) pokrój na kawałki o boku mniej więcej 2 cm. Na podobne kawałki pokrój bataty. Na blasze rozłóż marchewki, spryskaj olejem, lekko posól. Wstaw do gorącego piekarnika i piecz przez 15 minut. Wyjmij z piekarnika, odstaw na 2 minuty, następnie kawałki przełóż na drugą stronę i przesuń na 1/3 blachy. Obok marchewek rozłóż kawałki dyni i batatów. Pomiędzy nie powkładaj nieobrane ząbki czosnku. Spryskaj olejem i posól. Wstaw do piekarnika. Zapiekaj przez 10-15 minut, aż zmiękną. Sezam upraż na suchej patelni - pamiętaj, by go cały mieszać i od razu, kiedy zacznie intensywnie pachnieć i się rumienić, przesypać go do miseczki. Upieczone warzywa przełóż na talerz, posyp sezamem. Podawaj jako dodatek do mięs lub ryb, lub jako samodzielne danie z sosem jogurtowym.
Duet
1 tyg. temu
Masło roztop w rondelku i odstaw na chwilę do wystygnięcia. Do miski przesiej mąkę wymieszaną z solą. Wbij jajka i wlej wodę mleko. Zmiksuj na jednolitą masę o gęstości rzadkiej śmietany (w razie potrzeby dolej wody lub dosyp mąki). Do masy dodaj roztopione masło. Wymieszaj dokładnie i odstaw na kilkanaście minut. Rozgrzej patelnię i wlej porcję ciasta. Krążąc patelnią, rozprowadź je po całej powierzchni. Smaż około pół minuty, aż brzegi zaczną się wywijać. Odwróć na drugą stronę i smaż przez pół minuty. Przełóż na talerz i przykryj ściereczką na czas smażenia pozostałych naleśników. Ugotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę. Twaróg zmiel w maszynce o drobnych otworach lub zmiksuj w malakserze. Obrane cebula pokrój na bardzo drobną kosteczkę. Na patelni rozgrzej olej, dodaj cebulę, lekko posól. Smaż na średnim ogniu kilka minut, często mieszając, aż cebula będzie szklista. Cebulę i zmielony ser dodaj do ziemniaków. Dopraw solą i pieprzem. Wszystko dokładnie wymieszaj. Na każdego naleśnika nakładaj porcje farszu i składaj w trójkąty lub zawijaj w rulony. Przygotuj omastę: obraną cebulą pokrój na drobną kostkę, boczek pokrój na małe kawałki. Na patelni rozgrzej olej, dodaj cebulę i boczek, smaż na średnim ogniu cały czas mieszając, aż boczek się przyrumieni. Boczek z cebulą zdejmij z patelni. Na pozostałym tłuszczu krótko podsmaż naleśniki z nadzieniem. Podawaj gorące posypane podsmażoną cebulą z boczkiem i koperkiem lub natką.
Wegit
1 tyg. temu
Umyte kawałki kurczaka dokładnie osusz, natrzyj solą i pieprzem, którego nie żałuj. Odstaw na kilka godzin (możesz jednak ten czas skrócić do kilkunastu minut). W garnku, który można używać w piekarniku, rozgrzej masło z olejem (jeśli nie masz takiego garnka, możesz kurczaka usmażyć na zwykłej patelni, następnie przełożyć do żaroodpornego naczynia). Włóż mięso, obsmaż na rumiano z wszystkich stron - po około 2-3 minuty z każdej strony. Pamiętaj, by odwracać kawałki dopiero, jak się zrumienią - dzięki temu skóra nie przywrze do dna naczynia. Jabłka obierz, pokrój na ósemki, usuń gniazda nasienne. Od razu spryskaj sokiem z cytryny. Jagody jałowca rozgnieć nożem. Do mięsa dodaj jabłka, śliwki oraz jałowiec. Wlej cydr, włóż gałązki tymianku (jeśli nie masz świeżego możesz użyć łyżeczkę suszonego lub pominąć). Nie mieszaj. Przykryj. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 150 stopni i zapiekaj przez dwie i pół godziny. Podawaj z ziemniakami z wody lub pszennym pieczywem. Moim zdaniem surówka tym razem nie jest potrzebna :)
Luap
rok temu
Na tj ziemi najmniej dzieci maja ludzie biali, najwiecej czarni.Np czarna Afryka ma na 40 najlicznieszych urodzin w swiecie az 39 zajmuja czarni . Sprobojcie raz w zyciu dyskutowac o faktach , a nie o tym co rodzi sie we waszych chorych glowach!
...
Następna strona