Trwa ładowanie...
Zaloguj
Notowania
Przejdź na
oprac. PBE
|
aktualizacja

Zapaść demograficzna. Jesteśmy o krok od kolejnego fatalnego rekordu

192
Podziel się:

W styczniu 2024 r. urodziło się 23,5 tys. dzieci, a w trakcie ostatnich 12 miesięcy 270 tys. W tym samym czasie zmarło 407,6 tys. osób. "To oznacza, że zapaść demograficzna postępuje: jesteśmy o krok od spadku poniżej kolejnego progu liczby urodzeń" - czytamy w serwisie 300gospodarka.pl.

Zapaść demograficzna. Jesteśmy o krok od kolejnego fatalnego rekordu
W Polsce rodzi się coraz mniej dzieci (Adobe Stock, WP, blvdone, money.pl)

Fatalny trend demograficzny w Polsce przyspiesza. W grudniu ubiegłego roku na świat przyszło 19,1 tys. dzieci, a w pierwszym miesiącu 2024 r. niewiele więcej - 23,5 tys.

"W porównaniu z 2022 r. liczba urodzeń zmniejszyła się aż o 11 proc., a w ciągu ostatnich sześciu lat spadła o blisko jedną trzecią" - podkreśla 300gospodarka.pl.

"Spadki przyspieszają"

Ekonomista Rafał Mundry dodał w serwisie X, że "każdego miesiąca dane są tylko coraz gorsze. Tempo spadków też przyspiesza: -11,5 proc. r/r. spadek urodzeń".

Jak pisaliśmy na money.pl już w 2022 r. w kraju odnotowano najmniej urodzeń po II wojnie światowej. - W 2022 r. zanotowaliśmy najmniej urodzeń w okresie powojennym. Szacujemy, że liczba urodzeń wyniosła 305 tys., czyli o 27 tys. mniej niż w ubiegłym roku. Liczba zgonów wyniosła 448 tys. i również była niższa niż w poprzednim roku - o 72 tys. - mówił wtedy prezes GUS Dominik Rozkrut.

Spadkom dzietności przyjrzało się również czasopismo naukowe "The Lancet". "Generalnie cały świat przechodzi w tryb no-kids" - skomentował wyniki badania ekonomista dr Maciej Bukowski.

Dr Bukowski zwrócił uwagę, że w Polsce prognozuje się jeden z najniższych wskaźników dzietności. "Gorzej w Europie chyba tylko w Serbii, Macedonii i na Ukrainie. W OECD tylko w Korei. Czyli nie chcecie mieć dzieci, więc wyginiecie" - dodał.

Wyrok Trybunału i dzietność

300gospodarka.pl podkreśla, że jednym z powodów mniejszej dzietności jest starzejące się społeczeństwo. "Maleje liczba Polek w wieku największej płodności. To efekt starzenia się pokoleń wyżów demograficznych, urodzonych w latach 70. i 80. Mniej potencjalnych matek to mniej urodzeń. To proces naturalny. O ile w 1995 r. liczba kobiet w wieku rozrodczym wynosiła 10,1 mln, to w 2022 r. spadła ona do 8,7 mln" - czytamy.

Do tego należy dodać zmiany społeczno-kulturowe i mniejszy nacisk na powiększanie rodziny oraz kwestie zdrowotne. Tutaj kluczem jest wyrok Trybunału Konstytucyjnego ws. aborcji z 22 października 2020 r.

Przypomnijmy, że cztery lata temu TK wydał wyrok, który uznał za niekonstytucyjny przepis tzw. ustawy antyaborcyjnej z 1993 r., zezwalający na aborcję w przypadku ciężkiego i nieodwracalnego upośledzenia płodu albo nieuleczalnej choroby zagrażającej jego życiu. Wyrok wywołał falę protestów w całej Polsce.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
gospodarka
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
money.pl
KOMENTARZE
(192)
Gabriel
2 dni temu
Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, dodać tłuszcz, ucierać, następnie porcjami ser nie przerywając miksowania i budyń /proszek/. Z białek ubić sztywną pianę, dodać do masy serowej i delikatnie drewnianą łyżką wymieszać. Okrągłą dużą tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć na dnia biszkopty, a na nie wylać masę serową. Pieczemy go w nagrzanym do max. 170st. piekarniku na 3 poziomie od dołu 40 min. Po tym czasie piekarnik wyłączyć, a sernik pozostawić do przestudzenia. Można polać polewą czekoladową wg mojego przepisu.
dosłownie
2 dni temu
Duże pieczarki kroimy na ćwiartki, mniejsze na połówki, a tych malutkich wcale nie kroimy. Ja obieram pieczarki przed krojeniem. Bo tak lubię :) Dużą cebulę kroimy na niezbyt małe kawałki, takiej wielkości i kształtu, jak to widać na filmie :) Kiszone ogórki kroimy zaś w małą kosteczkę. A jak masz ogórki małosolne, to nie zawahaj się ich użyć. Pierś kurczaka kroimy na kawałki na jeden mały kęs. Kawałki mięsa przekładamy do miski. Doprawiamy sporą ilością czarnego pieprzu, świeżo zmielonego rzecz jasna, bo tylko taki ma wspaniały smak i aromat. Soli dodajemy sporą szczyptę. Mieszamy, by wszystkie kawałki pokryły się solą i pieprzem. Wsypujemy mąkę i ponownie dokładnie mieszamy, by równomiernie pokryła wszystkie kawałki. Na dużej patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy cebulę, lekko solimy. Smażymy przez minutę cały czas mieszając. Dodajemy pieczarki, mieszamy i często mieszając smażymy na średnim ogniu przez około 3 minuty. Przekładamy z patelni do głębokiego talerza. Odstawiamy na bok. Na patelnię po smażeniu pieczarek wrzucamy mięso. Smażymy na średnim ogniu cały czas mieszając, aż całkowicie zmieni kolor i zacznie się rumienić na brzegach. Dodajemy podsmażone pieczarki z cebulą. Mieszamy. Dodajemy słodką wędzoną paprykę oraz pieprz. Jak nie masz wędzonej papryki, dodaj zwykłą paprykę w proszku, też będzie smacznie. Wlewamy bulion. Gotujemy na średnim ogniu przez około 10 minut, aż sos zgęstnieje. Do kwaśnej śmietany dodajemy słodką śmietankę oraz kilka łyżek gorącego sosu. Mieszamy. Wlewamy do patelni, mieszamy i doprowadzamy do wrzenia na małym ogniu. Wsypujemy połowę pokrojonych ogórków. Ostatni raz mieszamy i odstawiamy danie na kilka minut, by nabrało pełni smaku. Gulasz podajemy posypany kawałkami ogórków i natką pietruszki. Moim zdaniem najlepiej smakuje z pieczywem, ale można go podawać z ziemniakami, kaszą lub makaronem.
Wendet
2 dni temu
Paprykę umyć. Blachę piekarnika wyłożyć folią aluminiową, posmarować oliwą. Piekarnik rozgrzać do ponad 220C, ewentualnie włączyć grill, gdy piekarnik go posiada. Papryki piec około 10 minut z obydwu stron. Następnie włożyć je do woreczka lub przykryć folią, poczekać, aż zaparują. Obrać ze skórki. Papryki ułożyć płasko na boku. Odciąć kawałek wierzchu, usunąć gniazdo nasienne. Zielony ogonek można pozostawić. Fetę rozgnieść widelcem w miseczce, dodać serek ziołowy, drobno posiekaną cebulę, szczypiorek mięt oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Doprawić czarnym pieprzem, dokładnie wymieszać. Tak przygotowanym farszem serowym nadziać papryki. Naczynie do zapiekania nasmarować oliwą. Przełożyć paprykę, piec około 10 do 15 minut w 180C. Smacznego!!!
Dagmar
2 dni temu
Cukinię pokrój na półplastry o grubości około 0,5 cm. Cebulę pokrój na drobną kostkę, czosnek na cienkie plasterki. Mięso pokrój na małe kawałki, a kiełbasę na cienkie półplasterki. W dużej patelni (lub woku) rozgrzej olej. Wrzuć cebulę, lekko posól, smaż przez minutę cały czas mieszając. Dodaj mięso, kiełbasę, czosnek i cukinię. Smaż na dużym ogniu cały czas mieszając, aż mięso całkowicie zmieni kolor. Wlej bulion lub wodę, dodaj koncentrat pomidorowy. Wymieszaj, gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez około 10 minut, aż cukinia zmięknie. Dodaj sos pesto, dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj. Dodaj liście szpinaku, wymieszaj, trzymaj na ogniu, aż liście zwiędną i nabiorą intensywnego koloru. Podawaj z pieczywme, ryżem, kaszą lub ziemniakami.
DiamondEevee
2 tyg. temu
Jak zakładać rodziny jak czasy takie niepewne. W każdej chwili mogą mnie zwolnić bo polityka uciska przedsiębiorców. Państwo zabiera dużo nie wiele dając w zamian. Z czego utrzymam dzieci? Jak zachoruję to nawet mnie NFZ nie wyleczy bo kolejki na wiele lat.
...
Następna strona