oprac. KRO

Prezes Banku Światowego rezygnuje ze stanowiska

Prezes Banku Światowego ustąpi ze stanowiska. David Malpass ogłosił to w środowym komunikacie. Przestanie on kierować instytucją 30 czerwca. Nie są znane przyczyny tej decyzji.

Prezes Banku Światowego rezygnuje ze stanowiska
Bank Światowy. David Malpass (na zdjęciu) ustąpi ze stanowiska (GETTY, Bloomberg)

66-letni David Malpass jest 13. prezesem Banku Światowego. Z jego komunikatu wynika, że powiadomił on już zarząd instytucji o zamiarze odejścia ze stanowiska, które zajmował przez cztery lata.

Bank Światowy. David Malpass ustępuje ze stanowiska

Jego decyzja jest o tyle zaskakująca, że ustąpi on przed końcem okresu pełnienia swojej funkcji. Kadencja prezesa BŚ trwa bowiem pięć lat.

David Malpass został szefem BŚ w kwietniu 2019 r. Zastąpił na tym stanowisku Amerykanina koreańskiego pochodzenia Jima Yong Kima. Poprzedni prezes również zrezygnował przed końcem kadencji i skrócił ją o trzy lata.

David Malpass to amerykański ekonomista. Był związany z Donaldem Trumpem, który zresztą wskazał go na stanowisko prezesa BŚ w czasach swojej prezydentury. W latach 80. i 90. pracował w administracjach Ronalda Reagana i George’a H.W. Busha w Departamencie Skarbu Stanów Zjednoczonych.

Później przez 15 lat był głównym ekonomistą banku Bear Stearns. Swoją przygodę z tą instytucją zakończył w 2008 r., po wybuchu światowego kryzysu gospodarczego. W latach 2017-2019 r. był podsekretarzem stanu ds. skarbu, gdzie odpowiadał za sprawy międzynarodowe.

Czym jest Bank Światowy?

Bank Światowy ma swoją siedzibę w Waszyngtonie. Został on powołany – wraz z Międzynarodowym Funduszem Walutowym – na mocy ustaleń poczynionych na konferencji w Bretton Woods w 1944 r., na której uzgodniono zarys powojennego ładu gospodarczego. Celem obu instytucji jest redukcja ubóstwa na świecie poprzez udzielanie kredytów na projekty rozwojowe. Do MFW i BŚ należy 189 państw.

Jeśli chcesz być na bieżąco z najnowszymi wydarzeniami ekonomicznymi i biznesowymi, skorzystaj z naszego Chatbota, klikając tutaj.

PAP