Trwa ładowanie...
Zaloguj
Notowania
Przejdź na
oprac. KKG
|
aktualizacja

Zbliża się rewolucja w pensji minimalnej. "Koniec z absurdem"

238
Podziel się:

Nadchodzą zmiany w płacy minimalnej, wynikające z konieczności wdrożenia przez Polskę unijnej dyrektywy. Ale to nie wszystko. Szefowa resortu pracy Agnieszka Dziemianowicz-Bąk chce skończyć z " pewnym absurdem".

Zbliża się rewolucja w pensji minimalnej. "Koniec z absurdem"
Rząd zapowiada rewolucję (East News, Bartłomiej Magierowski)

- Obowiązek adaptacji europejskiej dyrektywy dotyczącej minimalnych pensji w Unii Europejskiej spoczywa na nas. Projekt ustawy jest już zaawansowany, potrzebuje jedynie finalizacji. Ustalimy jaki odsetek średniego wynagrodzenia ma reprezentować minimalne wynagrodzenie - powiedziała Agnieszka Dziemianowicz-Bąk w wywiadzie dla Radia Zet.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: 20 lat Polski w Unii Europejskiej. Bilans zysków i strat

Zmiany się tu nie zakończą. Szefowa resortu rodziny, pracy i polityki społecznej przedstawia, że w ramach tej ustawy przedstawi dodatkową inicjatywę, mającą na celu "zakończenie pewnego paradoksu".

-Aktualnie minimalne wynagrodzenie nie jest tożsame z wynagrodzeniem podstawowym. Minimalne wynagrodzenie powinno odpowiadać właśnie wynagrodzeniu podstawowemu, a  premie to dodatkowe świadczenia - wyjaśnia minister i obiecuje - Złożymy w tej kwestii propozycję do rządu.

Dwie podwyżki płacy minimalnej w roku

Od 1 stycznia 2024 r. minimalne wynagrodzenie w Polsce wyniesie 4242 zł brutto, a od 1 lipca zwiększy się do 4300 zł brutto. Stawka godzinowa dla umów cywilnoprawnych od nowego roku będzie wynosić 27,70 zł brutto, a od lipca wzrośnie do 28,10 zł brutto.

19 października 2022 r. przyjęta została dyrektywa Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) na temat adekwatnych płac minimalnych w Unii Europejskiej. Kraje członkowskie, mające ustanowione ustawowo wynagrodzenia minimalne, zobowiązane są przygotować ramy umożliwiające ustalanie i aktualizację ich wysokości do 15 listopada 2024 roku.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
money.pl
KOMENTARZE
(238)
Lemiesz
9 godz. temu
Nadzienie Cebulę posiekaj na drobną kostkę. Obrane ząbki czosnku pokrój na cienkie plasterki. Na patelni rozgrzej olej, dodaj cebulę, lekko posól, cały czas mieszając smaż przez minutę, aż zacznie się szklić. Dodaj mięso i energicznie mieszając, smaż, aż całkowicie zmieni kolor. Wlej wodę, dodaj koncetrat, przyprawę, dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj, gotuj na małym ogniu przez 10-15 minut, aż sos prawie całkowicie odparuje. Odstaw na bok. Warzywa Z pomidorów odkrój górną część z szypułką. Za pomocą łyżeczki wydrąż z nich miąższ (zachowaj go do przygotowania sosu). Bakłażana pokrój na plastry o grubości 2 cm. Obrane ziemniaki przekrój wzdłuż na półówki, łyżeczką wydrąż ich wnętrz, by otrzymać "łódeczki". W małym rondelku rogrzej olej, smaż w nim ziemniaki po 2-3 minuty z każdej strony, aż zaczną się rumienić. Przełóż na papierowy ręcznik, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. W podobny sposób usmaż plastry bakłażanów. Sos Obraną cebulę pokrój na cienki piórka. Koncentrat wymieszaj z wodą, papryką i miąższem pomidorów. Duże naczynie żaroodporne wysmaruj olejem. Wlej sos, rozrzuć na nim piórka cebuli. Wszystko razem Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Na sosie ułóż kawałki warzyw, napełnij je nadzieniem. Pomiędzy warzywa powkładaj nieobrane ząbki czosnku. Wstaw do piekarnika i zapiekaj przez 45 minut, aż ziemniaki będą całkowicie miękkie. Podawaj z sosem jogurtowym i przennymi pieczywem. Surówka nie jest konieczna :)
Dudek
9 godz. temu
Obrane pieczarki pokrój na plasterki o grubości około 2-3 mm. Obraną cebulę pokrój na drobną kostkę. Ser pleśniowy pokrój na drobną kostkę. Na patelni rozgrzej silnie olej, dodaj cebulę, lekko posól, wymieszaj i smaż cały czas mieszając przez 1-2 minuty, aż zacznie się szklić. Do cebuli dodaj pieczarki i smaż na dużym ogniu bardzo często mieszając, tak by uniknąć gotowania się pieczarek we własnym sosie. Smaż je tak długo, aż cały sos odparuje. Dodaj masło, wymieszaj, kiedy się rozpuści patelnię zdejmij z ognia. Śmietankę wymieszaj ze śmietaną. Dodaj sporą szczyptę soli, dwie łyżki gorących pieczarek, wymieszaj. Dodaj do patelni z pieczarkami. Dodaj ser i natkę. Dopraw pieprzem. Wymieszaj, postaw na średnim ogniu i podgrzewaj do momentu aż ser się rozpuści. I sos gotowy!
Baba
9 godz. temu
Śmietanka powinna być oziębiona. Przelej ją do wysokiego naczynia lub do misy robota. Ubijaj na średnich obrotach, aż śmietanka zacznie się "warzyć". W początkowym etapie śmietanka może się po prostu ubić na puszystą masę i to to naturalne zjawisko. Ja podczas ubijania co jakiś czas zmieniam szybkość obrotów, dzięki czemu proces przebiega szybciej. Po około 10-12 minutach (czas różni się w zależności od śmietanki, temperatury i szybkości obrotów) śmietanka zacznie zmieniać swoją strukturę na rzadki płyn, w którym będą pływać grudki masła. Kiedy płyn (serwatka) będzie rzadka, a grudki duże i przyklejące się do mieszadła (mogą się też zbić w dużą kulę na mieszadle), zakończ ubijanie. Na misce umieść duże sitko o drobnych oczkach. Wlej do niego serwatkę z masłem. Szpatułą zbierz z naczynia przyklejone masło i przełóż do sitka. Serwatkę zachowaj (możesz ją dodać do zupy lub przygotować z nią naleśniki). Przepłucz zimną wodą przez minutę, uformuj kulę, chwilę ją ugniataj, by pozbyć się serwatki. Przełóż do pojemnika.
Oliwia
3 dni temu
Studium Pracowników Medycznych i Społecznych to szkoła, którą mogę polecić każdemu, kto myśli o karierze technika masażysty. Zajęcia były ciekawe i angażujące, a praktyki zawodowe dały mi pewność siebie w wykonywaniu masaży. Teraz mam swoją własną praktykę i jestem bardzo szczęśliwa.
Jonasz
2 tyg. temu
Polecam pracę w K2 Dystrybucje, jeśli chcesz czuć, że twoja praca ma sens i widzieć efekty swojej codziennej działalności.
...
Następna strona