Przemysław Ciszak

Usunięcie piosenki Kazika z listy Trójki. Prezes Polskiego Radia nie straci stanowiska

Rada Mediów Narodowych nie zajęła się kwestią odwołania prezes Polskiego Radia w związku z cenzurowaniem listy przebojów w Trójce. Wniosek odrzucono. - RMN nie chce nawet dyskutować nad wnioskami zgłaszanymi przez członków - mówi money.pl Juliusz Braun.

Skandal w związku ze zdjęciem piosenki Kazika Staszewskiego "Twój ból jest lepszy niż mój" z listy radiowej Trójki Polskiego Radia nie będzie kosztował Agnieszkę Kamińską stanowiska. Wniosek o jej odwołanie nawet nie wszedł pod obrady Rady Mediów Narodowych. Został z miejsca odrzucony głosami posłów PiS: przewodniczącego Krzysztofa Czabańskiego, Elżbiety Kruk i Joanny Lichockiej.

Przypomnijmy, że na początku czerwca Komisja Kultury i Środków Przekazu, omawiając sytuację w redakcji Programu III Polskiego Radia, zdecydowała o napisaniu do Krzysztofa Czabańskiego listu o odwołanie prezes PR oraz dyrektora Programu III PR Tomasza Kowalczewskiego. O odwołanie Agnieszki Kamińskiej apelowali także słuchacze Trójki, którzy zbierali podpisy pod petycją internetową.

Jednak dokonać tego może jedynie Rada Mediów Narodowych. - Zgłosiłem wniosek o uzupełnienie porządku obrad o punkty, które zgłosiłem tydzień temu w piśmie do przewodniczącego Krzysztofa Czabańskiego: o rozpatrzenie wniosku o odwołanie pani Agnieszki Kamińskiej z funkcji prezesa zarządu Polskiego Radia. Wniosek złożył kilka tygodni temu pan Grzegorz Podżorny, ja dołączyłem się do jego wniosku oraz chciałem rozpatrzenia wniosku o odwołanie p. Wojciecha Surmacza z funkcji prezesa PAP. Ten wniosek złożyłem 9 lipca - mówi money.pl Juliusz Braun, jeden z członków Rady Mediów Narodowych i dawny prezes TVP.

Oba wnioski poddano pod glosowanie. Przy dwóch głosach "za" (Juliusza Brauna i Grzegorza Podżornego) zostały jednak odrzucone trzema głosami "przeciw". - Oznacza to, że RMN nie chce nawet dyskutować nad wnioskami zgłaszanymi przez członków - zaznacza Braun.

Przypomnijmy, że prezes Kamińska po aferze z piosenką Kazika zapowiadała wyjaśnienie tej sprawy. Wielu artystów odcięło się od Trójki, a z radia odeszli słynni dziennikarze tej stacji, jak Marek Niedźwiecki, Hirek Wrona czy Marcin Kydryński.

Utwór "Twój ból jest większy niż mój" nawiązujący do wizyty Jarosława Kaczyńskiego na zamkniętym z powodu pandemii cmentarzu w rocznicę katastrofy TU-154 10 kwietnia, jako debiut znalazła się na pierwszym miejscu listy w maju. Już następnego dnia z portalu Polskiego Radia zniknęła cała sekcja "Listy Przebojów" Trójki, podobnie jak artykuł omawiający to wydanie. Padły oskarżenia o cenzurę.

Dyrektor Trójki Tomasz Kowalczewski w oświadczeniu informował o unieważnieniu ostatniego notowania, twierdząc, że został złamany regulamin i do głosowania wprowadzono piosenkę spoza listy. Z kolei prezes Agnieszka Kamińska przekonywała, że "podczas elektronicznego głosowania została wprowadzona piosenka spoza listy i doszło do ingerencji w kolejność utworów". Sugerowała błąd informatyczny, a nawet ingerencję z zewnątrz.

Przewodniczący Rady Mediów Narodowych Krzysztof Czabański mimo wielu głosów nawołujących do odwołania szefostwa Polskiego Radia niezmiennie przekonywał, że nie dostrzega powodów do odwołania prezes Kamińskiej.