Trwa ładowanie...
Zaloguj
Notowania
Przejdź na

Smakowity weekend w Krakowie

0
Podziel się:

Najlepsze produkty kulinarne Małopolski i najsmaczniejszy chleb będą mogli
wybrać turyści i mieszkańcy Krakowa, uczestniczący w sobotę i niedzielę w Małopolskim Festiwalu
Smaku, połączonym ze Świętem Chleba.

Najlepsze produkty kulinarne Małopolski i najsmaczniejszy chleb będą mogli wybrać turyści i mieszkańcy Krakowa, uczestniczący w sobotę i niedzielę w Małopolskim Festiwalu Smaku, połączonym ze Świętem Chleba.

Na placu Wolnica rozegrany zostanie półfinał festiwalu. Zwycięzcy wezmą udział w Wielkim Finale "Małopolskiego Festiwalu Smaku", który odbędzie się w Krakowie w ostatni weekend sierpnia.

W ubiegłorocznym finale na placu Wolnica udział wzięło blisko 50 tys. osób, co - zdaniem organizatorów - świadczy o dużym zapotrzebowaniu na turystykę kulinarną. Zwyciężyły wówczas m.in. wędlina "zadek po pańsku", miód wielokwiatowy leśny oraz wędzonka z Jabłonki.

"Małopolski Festiwal Smaku jest największym wydarzeniem kulinarnym nie tylko w Małopolsce, ale także w całym kraju. Bezpośrednim celem konkursu jest uhonorowanie najlepszych producentów żywności naszego regionu. Ale pośrednio impreza ta jest również ogromną atrakcją turystyczną, która pozwala turystom zapoznać się z wielkim dziedzictwem kulinarnym Małopolski" - podkreśla wicemarszałek Województwa Małopolskiego Leszek Zegzda. Województwo Małopolskie jest organizatorem festiwalu.

Produkty rywalizują w czterech kategoriach konkursowych: "Ekologiczne przysmaki" (przetwory i potrawy zawierające produkty wytworzone w miejscach podlegających certyfikacji na zgodność z zasadami rolnictwa ekologicznego); "Tradycyjne specjały" (wytworzone na bazie produktów z listy produktów tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa); "Smakołyki z legendą" (inne produkty, których wytwórcy przedstawią ciekawą historię związaną z ich wytwarzaniem) oraz "Jak u mamy" (przetwory i potrawy regionalne prezentowane m.in. przez koła gospodyń wiejskich, stowarzyszenia, gospodarstwa agroturystyczne oraz osoby fizyczne).

Podczas kiermaszów półfinałowych publiczność drogą głosowania wybiera po jednym zwycięzcy w każdej kategorii. Dodatkowo, specjalna komisja konkursowa na każdym z półfinałów wybiera najlepsze produkty i przyznaje Grand Prix oraz drugie i trzecie miejsce w ramach konkursu dodatkowego, który odbywa się pod hasłem "Małopolski Smak".

W ramach "Małopolskiego Festiwalu Smaku" odbywa się sześć półfinałów w największych miastach Małopolski. W tym roku zorganizowano już półfinał w Oświęcimiu (6 czerwca). Kolejne półfinały - po Krakowie (12-13 czerwca) - odbędą się w Tarnowie (27 czerwca), Nowym Sączu (4 lipca), Nowym Targu (11 lipca) oraz Miechowie (18 lipca).

Wielki Finał zaplanowano na 28 i 29 sierpnia na placu Wolnica w Krakowie. (PAP)

hp/ ls/ jra/

wiadomości
pap
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
PAP
KOMENTARZE
(0)