Trwa ładowanie...
Zaloguj
Notowania
Przejdź na
oprac. Jakub Ceglarz
|

Koniec z marnowaniem żywności. Europosłowie mówią "dość"

6
Podziel się:

- Rokrocznie mieszkańcy UE marnują 88 mln ton jedzenia. Eurodeputowani z komisji środowiska PE chcą, by do 2030 r. ta liczba zmniejszyła się o połowę. We wtorek zaapelowali do KE i państw członkowskich o rozwiązania, które mają doprowadzić do tego celu.

Koniec z marnowaniem żywności. Europosłowie mówią "dość"
(AFP PHOTO / ONLINER.BY)

Co roku mieszkańcy Unii marnują 88 mln ton jedzenia. Eurodeputowani z komisji środowiska Parlamentu Europejskiego chcą, by do 2030 r. ta liczba zmniejszyła się o połowę. We wtorek zaapelowali do Komisji Europejskiej i państw członkowskich o rozwiązania, które mają doprowadzić do tego celu.

- W krajach rozwiniętych żywność marnowana jest głównie na samym końcu łańcucha dostaw, w dystrybucji i konsumpcji. Wszyscy są odpowiedzialni za rozwiązanie tego problemu - powiedziała we wtorek socjaldemokratyczna eurodeputowana z Chorwacji Biljana Borzan, która jest autorką sprawozdania w tej sprawie.

Jak dodała, mieszkańcy UE nie zdają sobie sprawy z tego problemu, dlatego kraje UE powinny postawić na edukację oraz rozwiązanie kwestii etykietowania. - Większość konsumentów nie dostrzega różnicy na etykietach w przypadku określeń "najlepiej spożyć przed końcem" oraz "należy spożyć do" - powiedziała.

Jak dodała, UE powinna również zająć się zmianami w istniejącym prawodawstwie, które obecnie utrudnia darowizny żywności. - Musimy zaktualizować nasz wspólny system VAT, aby umożliwić zwolnienia podatkowe. Status "dobrego Samarytanina" w prawodawstwie mógłby zwiększyć spożycie żywności i ograniczyć jej marnotrawienie bez uszczerbku dla obecnych standardów bezpieczeństwa żywności - dodała.

Zdaniem europosłów Komisja Europejska będzie musiała ocenić potencjalne korzyści, jakie mogą płynąć z usunięcia z etykiet produktów żywnościowych określonych dat spożycia, bez uszczerbku dla zdrowia mieszkańców i środowiska.

Po drugie - zdaniem europosłów - Komisja powinna zaproponować zmianę dyrektywy VAT, tak aby wyraźnie przyznawać zwolnienia podatkowe od darowizn żywności. Europejski Fundusz Pomocy Najbardziej Potrzebującym (FEAD) powinien mieć w opinii deputowanych możliwość finansowania kosztów gromadzenia, transportu, przechowywania i dystrybucji darowizn żywności.

Europosłowie wezwali kraje UE do ograniczenia marnowania żywności o 30 proc. do 2025 roku oraz o 50 proc. do 2030 roku.

Komisja środowiska PE przegłosowała raport w tej sprawie. Sprawozdanie przyjęto jednomyślnie. Będzie głosowane przez Parlament Europejski w maju podczas sesji plenarnej w Strasburgu.

Według unijnych szacunków rokrocznie w UE marnowanych jest 88 mln ton żywności, czyli 173 kg na osobę. Wyprodukowanie takiej ilości żywności i usunięcie odpadów oznacza 170 milionów ton emisji CO2 i zużycie 261 milionów ton zasobów. Najwięcej żywności marnują Holendrzy (541 kg rocznie na osobę) i Belgowie (345 kg), a najmniej Słoweńcy (72 kg) oraz Maltańczycy i Rumuni (76 kg).

Marnować żywności nie chcą również rządzący w Polsce. W ubiegłym roku głośno było o inicjatywie senatorów, którzy chcieli, by sklepy oddawały jedzenie z krótkim terminem ważności organizacjom charytatywnym. Pisaliśmy o tym w WP money.

wiadomości
gospodarka
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
PAP
KOMENTARZE
(6)
Ula
7 lat temu
Dostaliśmy ostatnio darowiznę od sklepu z wielkiej sieci. Żywność z jednym dniem terminu ważności, 90% warzyw i owoców do wyrzucenia, a wartość przekazanej darowizny to była kosmiczna kwota, za którą cały miesiąc kupujemy żywność z długim terminem ważności.
.yes ..
7 lat temu
W UE lepiej zniszczyć nadmiar żywności niż dać biednym ,do Syrii,do Afryki, itp.
takieosłyeuro
7 lat temu
Sprawa z VAT, to jedno, na ile ten odpis będzie można kontrolować - wiadomo jak może skutkować taka furtka, ale ogólnie powinno się jakoś zachęcać do wspomagania charytatywnych placówek. Natomiast pomysł usunięcia z opakowań terminu przydatności do spożycia nie powinien być poddawany pod konsultację o wpływie takiego zaniechania na zdrowie konsumentów, tylko pomysłodawca tego pomysłu powinien być poddany badaniom psychiatrycznym i dostać kopniaka z zajmowanego stanowiska europosła.
Kama
7 lat temu
To co mówią europosłowie a rzeczywistość to daleka droga.
proste
7 lat temu
sklepy moga oddac zywnosc biednym , ale musza zaplacic vat , wiec wola wyrzucic