Ernest Bejda został powołany na stanowisko członka zarządu PZU

Rada nadzorcza Powszechnego Zakładu Ubezpieczeń (PZU) podjęła uchwałę dotyczącą powołania Ernesta Bejdy w skład zarządu PZU, powierzając mu pełnienie funkcji członka zarządu, podał PZU. Uchwała wchodzi w życie z chwilą podjęcia.

Ernest Bejda został powołany na stanowisko członka zarządu PZU

"Powołanie następuje na okres wspólnej kadencji obejmującej trzy pełne lata obrotowe 2020-2022, ze skutkiem od 4 maja 2020 r." - czytamy w komunikacie.

Ernest Bejda w 2006 r. został powołany na stanowisko zastępcy szefa CBA. Funkcję tę sprawował do 2009 r. W 2010 r. został zwolniony ze służby w CBA. Po zwolnieniu ze służby w CBA pracował między innymi jako radca prawny, prowadząc własną kancelarię prawną. Od grudnia 2015 r. p.o. szefa CBA. Z dniem 19 lutego 2016 r. powołany na stanowisko szefa CBA na czteroletnią kadencję, podano w materiale.

Ponadto rada nadzorcza PZU podjęła uchwałę uchylającą uchwałę z 12 marca 2020 r. w sprawie powołania członka Zarządu Małgorzaty Kot, wskutek złożenia przez Małgorzatę Kot oświadczenia, dotyczącego wycofania zgody na zasiadanie w zarządzie PZU.

Grupa PZU jest największą instytucją finansową w Europie Środkowo-Wschodniej. Wartość jej skonsolidowanych aktywów przekroczyła w 2019 roku 343 mld zł. Ma 22 mln klientów w pięciu krajach. Spółka jest notowana na GPW od 2010 r.

ISBnews