Tomasz Robaczyński został powołany na stanowisko członka zarządu BGK

Prezes Rady Ministrów Mateusz Morawiecki powołał Tomasza Robaczyńskiego na członka zarządu Banku Gospodarstwa Krajowego (BGK), podał bank. Tomasz Robaczyński będzie nadzorował obszar działalności zleconej.

Tomasz Robaczyński został powołany na stanowisko członka zarządu BGK
bErxsIsB

"Tomasz Robaczyński objął wakat na stanowisku członka zarządu BGK. Będzie nadzorował obszar działalności zleconej, odpowiedzialny m.in. za konsolidację finansów publicznych, obsługę funduszy przepływowych i programów rządowych, w tym programów mieszkaniowych" - czytamy w komunikacie.

"Tomasz Robaczyński przez ponad 20 lat był związany z Ministerstwem Finansów. Od 2018 r. na stanowisku podsekretarza stanu nadzorował budżet państwa, obsługę środków unijnych oraz finansowanie sfery budżetowej, gospodarczej i samorządowej. W latach 2007-2018 był dyrektorem Departamentu Instytucji Płatniczej Ministerstwa Finansów, który zarządza środkami finansowymi pochodzącymi z budżetu środków europejskich oraz nadzoruje obsługę współfinansowania budżetowego. Wcześniej od 2004 do 2007 r. kierował jednym z wydziałów w tym departamencie" - czytamy dalej.

We wcześniejszym komunikacie opublikowanym przez Ministerstwo Finansów poinformowano, że wiceminister Tomasz Robaczyński z dniem 31 maja 2020 r. zakończy swoją pracę w resorcie, a jego stanowisko obejmie Sebastian Skuza.

bErxsIsD

BGK to państwowy bank rozwoju, który inicjuje i realizuje programy służące wzrostowi ekonomicznemu Polski, współpracując ze wszystkimi instytucjami rozwoju jak PFR, KUKE, PAIH, PARP i ARP. BGK rozwija systemy poręczeń i gwarancji, mające na celu pobudzanie przedsiębiorczości. Jednym z ważnych zadań banku jest również wspieranie ekspansji zagranicznej polskich przedsiębiorstw. BGK zarządza programami europejskimi i dystrybuuje środki unijne w skali krajowej i regionalnej. Angażuje się w programy służące poprawie sytuacji na rynku mieszkaniowym i dostępu Polaków do mieszkań.

bErxsIte
ISBnews