Trwa ładowanie...
Zaloguj
Notowania
Przejdź na

BGŻ BNP Paribas: Wartość zakupów spożywczych na święta wzrośnie o 6-7% r/r

0
Podziel się:

Wartość tegorocznych produktów żywnościowych zakupionych na święta będzie o 6-7% wyższa niż przed rokiem, wynika z analiz ekspertów Banku BGŻ BNP Paribas. To dość znacząca zmiana zarówno w ujęciu historycznym, jak i w porównaniu do wzrostów cen żywności ogółem, które prawdopodobnie nie przekroczą 3,5%.

BGŻ BNP Paribas: Wartość zakupów spożywczych na święta wzrośnie o 6-7% r/r

Według szacunków analityków banku, za skomponowany przez nich koszyk, w którym znalazło się m. in. 30 sztuk jaj, trzy bochenki chleba, 8 kg mięsa i wędlin, kilogram twarogu, 3 kostki masła i 5 kg warzyw i owoców oraz dwa kilogramy cukru, polski konsument zapłaci w tym roku ok. 176 zł, czyli o blisko 11 zł więcej niż w marcu 2017 r.

"Największy wpływ na tegoroczne wydatki będzie miał produkt najbardziej kojarzony z Wielkanocą, czyli jaja. Ich ceny, pomimo obniżek od świąt Bożego Narodzenia, i tak będą o ok. 33% wyższe niż przed rokiem. Podobna sytuacja ma miejsce w przypadku masła. Jego ceny detaliczne w ostatnich miesiącach spadają, jednak w porównaniu z marcem 2017 r. są według naszych szacunków o 25% wyższe. Zdecydowanie droższe niż przed rokiem są też owoce krajowe. W przypadku jabłek podwyżki te sięgają ponad 50% - powiedziała dyrektor Departamentu Analiz Ekonomicznych, Sektorowych i Rynków Rolnych w Banku BGŻ BNP Paribas Marta Skrzypczyk, cytowana w komunikacie.

Za kilogram twarogu powinniśmy zapłacić średnio ok. 13,25 zł, czyli mniej więcej tyle samo, co przed rokiem. Na półkach sklepowych zbliżone do ubiegłorocznych są także ceny mąki. Zdecydowanie mniej wydamy natomiast na cukier, gdyż jego ceny mogą być nawet o 1/3 niższe niż w ubiegłym roku, podano również.

"W marcu 2018 r. za mięso zapłacimy nieznacznie mniej niż w analogicznym okresie przed rokiem. Natomiast w sytuacji, gdy zdecydujemy się na zakup gotowych produktów z wieprzowiny - kiełbasy, szynki - to musimy liczyć się z wydatkiem ok. 4-5% większym niż w marcu 2017 r. Warto zaznaczyć, że w przypadku zdobywającego coraz większą popularność w naszej diecie drobiu, podwyżki cen sięgną nawet 6%" - podsumowano.

Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
ISBnews
KOMENTARZE
(0)