Trwa ładowanie...
Zaloguj
Notowania
Przejdź na

FAMMU/FAPA: Eksport cukru spadł o 12% ilościowo i 19% wartościowo w I-X 2015 r.

0
Podziel się:
FAMMU/FAPA: Eksport cukru spadł o 12% ilościowo i 19% wartościowo w I-X 2015 r.

Eksport cukru z Polski spadł o 12% r/r do 343,8 tys. ton w okresie styczeń-październik 2015 r., a w ujęciu wartościowym o 19% do 151,6 mln euro, podał Zespół Monitoringu Zagranicznych Rynków Rolnych (FAMMU/ FAPA), powołując się na dane resortu rolnictwa. Jednocześnie import cukru do Polski spadł o 40% do 109 tys. ton, a jego wartość zmniejszyła się o 50% do 49,2 mln euro.

"Głównym odbiorcą polskiego cukru w omawianym okresie były kraje unijne, gdzie trafiło 69% wywozu. Do UE cukier sprzedawano średnio po 473 euro/t (-12% r/r), czyli po ok. 1,97 zł/kg. Do krajów trzecich cukier trafiał średnio po 371 euro/t (+10% r/r), czyli po ok. 1,55 zł/kg. Głównymi odbiorcami wśród krajów unijnych były Niemcy, Grecja, Litwa i Łotwa, a z krajów pozaunijnych Izrael, Kazachstan, Rosja i Liban" - czytamy w raporcie.

Głównymi dostawcami cukru do Polski były kraje trzecie, skąd zakupiono 52% sprowadzonego cukru. Pozostała część pochodziła od unijnych partnerów. Z krajów trzecich cukier importowano po średnio 411 euro/t (-23% r/r), czyli po około 1,71 zł/kg, a od unijnych partnerów po 494 euro/t (-11% r/r, ok. 2,06 zł/kg). Najwięcej cukru sprowadzono z Czech, Danii, Szwecji i Niemiec oraz Mozambiku i Zimbabwe, a także z Mauritiusa. W ramach UE handel jest bezcłowy. Wspomniane kraje trzecie korzystają z bezcłowego dostępu do unijnego rynku cukru, podano także.

W pierwszych dziesięciu miesiącach 2015 roku saldo obrotów w handlu zagranicznym cukrem dynamicznie wzrosło o 16% do 102,5 mln euro i o 14% w ujęciu wolumenowym do 234,8 tys. ton. Większe saldo to przede wszystkim skutek załamania importu przy dość niedużym ograniczeniu eksportu, a także niższej dynami spadku średniej wartości wywozu niż przywozu.

Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
ISBnews
KOMENTARZE
(0)