Trwa ładowanie...
Zaloguj
Notowania
Przejdź na

Wskaźnik koniunktury w przemyśle IRG SGH wzrósł o 1,9 pkt m/m do 1,2 pkt w II

0
Podziel się:

Wskaźnik koniunktury w przemyśle przetwórczym, wyliczany przez Instytut Rozwoju Gospodarczego Szkoły Głównej Handlowej (IRG SGH), wzrósł o 1,9 pkt m/m do 1,2 pkt w lutym 2018 r., podał Instytut. Jednocześnie odnotowano wzrost o 3,9 pkt w ujęciu rocznym. 

Wskaźnik koniunktury w przemyśle IRG SGH wzrósł o 1,9 pkt m/m do 1,2 pkt w II

"Wzrost wartości wskaźnika odnotowały tylko firmy prywatne. Publiczne informują o spadku jego wartości. Zwiększyły się salda produkcji, portfela zamówień, zarówno w ujęciu ogółem, jak i eksportowym, zatrudnienia, maleją zapasów. Zwiększył się poziom cen. Maleje eksport i pogarsza się konkurencyjność naszych towarów na rynkach zagranicznych. Pozytywne zmiany miały miejsce przede wszystkim w sektorze prywatnym. Przedsiębiorstwa publiczne nie odnotowały tak wyraźnych oznak ożywienia. Różnice w ocenach firm prywatnych i publicznych pogłębiają się. Oczekiwania na nadchodzące miesiące zarówno firm prywatnych jak i publicznych są bardziej optymistyczne niż w styczniu. Przewidywany jest wzrost produkcji i portfela zamówień oraz spadek zatrudnienia" - czytamy w komunikacie.

Zmiany koniunktury były zróżnicowane w poszczególnych wyróżnionych przekrojach. W przekroju według głównych grup produktowych poprawę koniunktury odnotowano w produkcji półproduktów, dóbr inwestycyjnych i nietrwałych dóbr konsumpcyjnych. Pogorszenie koniunktury miało miejsce w produkcji trwałych dóbr konsumpcyjnych. W przekroju według wielkości firm, pogorszenie miało miejsce w przedsiębiorstwach największych, zatrudniających ponad 500 pracowników. W pozostałych grupach miała miejsce poprawa koniunktury, podano także.

W przekroju regionalnym największe pogorszenie miało miejsce w województwie mazowieckim, największa poprawa w regionach północno-zachodnim i południowo-zachodnim.

forex
giełda
wiadomości
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
ISBnews
KOMENTARZE
(0)