Trwa ładowanie...

Notowania

Przejdź na
KB
|

Jak wybrać idealnego arbuza? Na to musisz zwrócić uwagę

4
Podziel się

Polacy zjadają w sezonie 100 tys. ton arbuzów. W czasie upałów nie ma chyba lepszych owoców, by ugasić pragnienie. Jak dobrze wybrać idealnego arbuza? Jest na to kilka sposobów.

Jak wybrać idealnego arbuza? Na to musisz zwrócić uwagę
Owoce sprowadzamy głównie z Włoch, Węgier i Hiszpanii. (stock.adobe)
bEqmHjFN

Gdy gorący żar leje się z nieba, nic nie gasi tak dobrze pragnienia jak soczysty, dojrzały arbuz. Sklepowe półki od jakiegoś czasu uginają się pod ciężarem tych dorodnych owoców. W Biedronce kilogram arbuzów można nabyć w tym tygodniu w cenie 1,49 zł, w Kauflandzie za kilogram cena wynosi 1,65 zł, a w Lidlu – 1,79 zł.

Owoce sprowadzamy głównie z Włoch, Węgier i Hiszpanii – kierunki te stanowią ¾ całego naszego importu. Niektórzy próbują uprawiać arbuzy samodzielnie – nie wszystkim jednak ta sztuka się udaje. Arbuz, chociaż to 90 procentach zwykła woda, jest wymagający. Bardzo lubi ciepło i słońce.

Zobacz także: Marzenia, edukacja dziecka czy emerytura – jak odłożyć na swój cel?
bEqmHjFP

Jak wybrać w sklepie idealny owoc? Każdy ma swoją metodę. Ta najpopularniejsza to "opukiwanie". Jeśli zastukamy, a arbuz nam odpowie ciszą – to najprawdopodobniej nie jest jeszcze dojrzały. Głęboki, głuchy dźwięk oznacza natomiast, że trafiliśmy na właściwy okaz.

Wybierając arbuza nie warto kierować się jego wielkością i wagą – tu nie obowiązuje zasada, im większy, tym lepszy. Liczy się przede wszystkim aromat – jeśli jest głęboki i intensywny – owoc jest gotowy do zjedzenia.

bEqmHjFV

Warto również przyjrzeć się skórce owocu – musi lśnić. I żółtej plamie, z której wyrasta łodyga. Jeśli jest blada – słońce nie zrobiło jeszcze swego, owoc jest niedojrzały. Im plama ciemniejsza, bardziej intensywna, tym owoc dłużej miał kontakt z promieniami słonecznymi.

To nie wszystko. Warto rzucić też okiem na łodygę. Jeśli jest uschnięta – to dobry znak. Niektórzy plantatorzy obracają owoc, by przyspieszyć jego dojrzewanie – wówczas ogonek jest zielony i poskręcany. Takiego owocu lepiej unikać.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
bEqmHjGq
Źródło:
money.pl
KOMENTARZE
(4)
jan
miesiąc temu
"gorący żar" Czy żar bywa zimny ?
jan
miesiąc temu
"Gorący żar... " Czy żar bywa zimny ?
Damian
miesiąc temu
Jutro bób po 5.99 będę
bEqmHjGr
Sklep
miesiąc temu
Może byście za reklamowali dom handlowy Feniks