nik
04.12.2019 12:31

Marian Banaś. Oświadczenie szefa NIK: byłem gotów złożyć urząd

- Z przykrością stwierdzam, że moja osoba stała się przedmiotem brutalnej gry politycznej - powiedział Marian Banaś w specjalnym oświadczeniu, które nagrał. Szef NIK dodał także, że został wybrany na urząd zgodnie ze wszystkimi procedurami.

(PAP)
"Jako prezes Izby nie mogę pozwolić, by stała się ona przedmiotem politycznych rozgrywek i targów" - powiedział w oświadczeniu Marian Banaś. (Fot: Leszek Szymański)

Marian Banaś. Oświadczenie szefa NIK: Byłem gotów złożyć urząd

- Jako prezes Izby nie mogę pozwolić, by stała się ona przedmiotem politycznych rozgrywek i targów. Dlatego w poczuciu odpowiedzialności za Najwyższą Izbę Kontroli będę kontynuował powierzoną mi przez parlament misję - powiedział wciąż aktualny szef NIK Marian Banaś.

Oglądaj: Marian Banaś. Zamęt po wpisie Krzysztofa Kwiatkowskiego ws. afery wokół szefa NIK. Tak się tłumaczy

Zadeklarował jednocześnie, że odpowie na wszystkie pytania śledczych i że jest gotów zrzec się immunitetu.

Marian Banaś. Kontrowersji ciąg dalszy - nie widać końca afery wokół szefa NIK

Sam Marian Banaś złożył dymisję już w piątek 29 listopada. "Dziennik Gazeta Prawna" dotarł do pisma, podpisanego odręcznie przez prezesa NIK.

"Kierując się Dobrem Polski, Najwyższej Izby Kontroli oraz mojej rodziny składam rezygnację" - napisał szef Izby. Według mediów dokument miał trafić na ręce marszałek Sejmu Elżbiety Witek, która zdecydowała o jego odesłaniu w celu naniesienia istotnych poprawek. Witek zaprzecza jednak tym doniesieniom.

Przypomnijmy jednocześnie, że CBA prowadziło kontrolę oświadczeń majątkowych Mariana Banasia z lat 2015-2019. Zgodnie z doniesieniami RMF24, kontrola wykazała przynajmniej dwie nieprawidłowości związane z kwestiami skarbowymi. Chodzi o niejasny sposób rozliczania podatków przez obecnego szefa NIK.

Dodatkowo majątek Banasia (kilka nieruchomości i działki) miał nie mieć pokrycia w dochodach.