Nowy minister finansów. Tadeusz Kościński nominowany na to stanowisko

Tadeusz Kościński zostanie nowym ministrem finansów. Zastąpi na tym stanowisku Jerzego Kwiecińskiego. Kościński był dotychczas wiceministrem w resorcie finansów. Jest uważany za kluczowego człowieka Mateusza Morawieckiego.

(East News)
(Fot: Krzysztof Kaniewski/REPORTER)

Tadeusz Kościński był wiceministrem finansów od 1 lipca 2019 roku. Dołączył do resortu w następstwie nominacji Mariana Banasia na szefa Najwyższej Izby Kontroli (wcześniej Banaś był szefem MF). Teraz otrzyma pełnie władzy w resorcie, ponieważ z zarządzania nim zrezygnował Jerzy Kwieciński, o czym poinformował premier Mateusz Morawiecki.

Panowie znają się doskonale. To właśnie premier ściągnął Kościńskiego do rządu z biznesu. O nominacji dla Kościńskiego plotkowano już od czasu odejścia z resortu Mariana Banasia. Chwilę przed wyborami mówiono jednak, że minister z zagranicznym akcentem nie będzie pomagał w kampanii wyborczej.

Wcześniej Kościński był wiceministrem w Ministerstwie Przedsiębiorczości i Technologii. Miał za zadanie wspomagać polskie firmy w ekspansji zagranicznej, a także dbać wzrost inwestycji, rozwój gospodarki cyfrowej i upowszechnianie płatności bezgotówkowych. Odpowiadał również za promocję gospodarki polskiej w kraju i za granicą oraz kształtowanie i realizację zasad wymiany handlowej Unii Europejskiej z krajami trzecimi.

Na jego konto należy zapisać gruntowną reformę Specjalnych Stref Ekonomicznych, a także przygotowanie ustawy umożliwiającej elektroniczne fakturowanie w zamówieniach publicznych.

Kościński przez karierę zawodową był związany z sektorem bankowym. Jest absolwentem Goldsmith’s University of London, a także fundatorem Fundacji Kresy Historii. Urodził się w Londynie.

Zobacz także: 60 tys. zł zarabia prezes spółdzielni mieszkaniowej. Wiceminister: To patologia