Pierogi U Jędrusia podbijają Polskę. Jak zdobyły uznanie rynku i konsumentów?

Z serem, mięsem, grzybami, a może owocami? Bez względu na kulinarne preferencje to jedno z tych dań, które najczęściej trafia na nasze talerze. Mowa o pierogach – ulubionej potrawie Polaków czy turystów odwiedzających nasz kraj. Od 45 lat podniebienia cieszą pierogi U Jędrusia.

Pierogi U JędrusiaPierogi U Jędrusia
Źródło zdjęć: © materiały partnera

Choć pierogi przywędrowały do Polski najprawdopodobniej w XIII w. z Chin, to dziś, jak żadna inna potrawa, uosabiają polską kuchnię i tradycję. Przepisy na najlepsze pierogi są przekazywane z pokolenia na pokolenie, a te w wersji z kapustą i grzybami są obowiązkowym elementem wigilijnej wieczerzy.

Wszelkie badania i kulinarne rankingi są zgodne: pierogi to najpopularniejsza potrawa w Polsce. I najbardziej znana poza naszymi granicami. Polonia przez lata rozsławiła pierogi na świecie. W takich krajach jak Stany Zjednoczone, Kanada czy Wielka Brytania można znaleźć lokale serwujące to danie. Zagraniczni turyści odwiedzający Polskę również swoją przygodę z polską kuchnią niejednokrotnie chcą zacząć od pierogów, bo z tym daniem kojarzy im się nasz kraj. Co ciekawe, zamiast angielskiej nazwy "dumplings" często używają polskiej – "pierogi".

Tak wielką popularność pierogi zawdzięczają swojej uniwersalności. Możliwość wyboru praktycznie dowolnego nadzienia w wersji na słodko, wytrawnej oraz sposobu przygotowania czynią je daniem niezwykle wszechstronnym. Pierogi można serwować zarówno podczas rodzinnych spotkań, jak i uroczystej kolacji.

45 lat historii pierogów U Jędrusia

Żyjąc coraz szybciej i w nieustannym niedoczasie, coraz rzadziej możemy pozwolić sobie na spokojne przygotowanie posiłków w domu. Jak wynika z najnowszego raportu "Polacy od kuchni", już tylko 32 proc. rodaków gotuje codziennie, 42 proc. robi to kilka razy w tygodniu, a 17 proc. jedynie w wolne dni. Obecnie 3 proc. badanych w ogóle nie gotuje w swojej kuchni.

Zmieniający się styl życia sprawia, że coraz większą popularność zyskują gotowe dania, które można łatwo, w kilka minut podgrzać i podać na talerzu. Nie inaczej jest w przypadku pierogów. Od blisko pół wieku w tym daniu specjalizuje się wywodząca się z Krakowa firma U Jędrusia.

U Jędrusia to marka obecna na polskim rynku od 45 lat.
U Jędrusia to marka obecna na polskim rynku od 45 lat. © materiały partnera

Jej początki sięgają 1980 r., gdy w stolicy Małopolski powstała prywatna restauracja serwująca tradycyjną polską kuchnię. Dziś firma ta jest w Polsce jednym z największych producentów dań gotowych, m.in. pierogów, dostarczając je zarówno krajowym, jak i zagranicznym sieciom handlowym. Przedsiębiorstwo zatrudnia ponad 1300 pracowników oraz dysponuje dwoma nowoczesnymi zakładami zlokalizowanymi w Morawicy koło Krakowa i Wieliczce.

Marka U Jędrusia odpowiada na preferencje konsumentów, dostarczając im to, czego potrzebują: duży wybór gotowych i smacznych dań.

Produkcja pierogów odbywa się z zachowaniem najwyższych standardów jakości i bezpieczeństwa zdrowotnego, co potwierdzają systemy HACCP i ISO 22000 oraz certyfikat IFS. Firma przykłada dużą wagę do wyboru sprawdzonych dostawców – każdy składnik dań przechodzi dokładną kontrolę. Przygotowanie farszu odbywa się według sprawdzonych receptur, a produkcja ciasta jest zautomatyzowana, co pozwala uzyskać idealną konsystencję – sprężystą i delikatną. Ważny jest również moment formowania pierogów – są one cienkie, maksymalnie wypełnione nadzieniem i mają charakterystyczną falbankę. Marka dba o procesy pakowania oraz kontroli jakości. Każda partia jest idealnie wyważona oraz przechodzi szczegółową inspekcję, obejmującą ocenę smaku, wyglądu oraz bezpieczeństwa mikrobiologicznego.

Farsz do pierogów powstaje według sprawdzonej receptury. © materiały partnera

Pierogi klasyczne czy nowoczesne?

W ofercie marki U Jędrusia konsumenci znajdą niezwykle szeroki wybór dań o różnych smakach i gramaturze, a także sposobach podania. Są to pierogi klasyczne wytrawne: z mięsem – farsz przygotowywany jest na bazie najlepszego mięsa wieprzowo-wołowego, ruskie z serowym nadzieniem z ziemniakami i smażoną cebulką oraz z kapustą i grzybami – z farszem z kiszonej kapusty oraz aromatycznych grzybów leśnych i pieczarek. Polacy uwielbiają pierogi na słodko: z serem lub z serem i owocami (truskawami, jagodami). Nie brakuje też bardziej nowoczesnych wariacji: z boczniakiem, szpinakiem i serem mozzarella z dodatkiem masła czosnkowego i suszonych pomidorów oraz serem wędzonym i żurawiną. Ciekawie prezentują się pierogi z dynią w nietypowym czarnym kolorze – ciasto to jest barwione naturalnym węglem roślinnym i kryje w sobie kremowy, lekki, pomarańczowy farsz z dyni z dodatkiem mleczka kokosowego i nutą imbiru. Pierogi te doskonale sprawdzą się jako atrakcyjna potrawa na wyjątkowe okazje np. Halloween czy Andrzejki.

Pierogi z dynią - doskonałe na wyjątkowe okazje.
Pierogi z dynią - doskonałe na wyjątkowe okazje. © materiały partnera

Różnorodne wielkości opakowań sprawiają, że porcje są idealne zarówno na duży rodzinny obiad, jak i lunch w pracy. Co więcej, marka U Jędrusia oferuje konsumentom różne linie tematyczne.

Z myślą o wygodnym i szybkim podgrzaniu w mikrofali (lub na patelni) powstała specjalna linia To Go! . Pierogi te nie zawierają dodatku substancji konserwujących, do ich podgrzania wystarczy kilka minut, dzięki czemu można się nimi delektować nie tylko w domu. Linia Znane i Lubiane zawiera ulubione polskie potrawy, w tym pierogi ruskie, ze szpinakiem i serem, z kapustą i grzybami, serem, serem i truskawkami oraz serem i jagodami. Z kolei linia Smaki Świąt – jak sama nazwa wskazuje – oferuje aromatyczne i wyjątkowe dania, dzięki którym można poczuć magię świąt, w tym pierogi z grzybami. Każdy kęs do hołd oddany tradycji polskiej kuchni.

Smaki Świąt - tradycja polskiej kuchni. © materiały partnera

Pierogi U Jędrusia to nowoczesny comfort food, który przywołuje pozytywne emocje, wspomnienia, a także kojarzy się z poczuciem bezpieczeństwa i przyjemności. Ich przygotowanie jest wyjątkowo proste i szybkie – wystarczy chwila, by cieszyć się smacznym i pożywnym daniem, które staje się niezawodnym wsparciem w zabieganym dniu.

Zgłodniałeś? Sprawdź bogatą ofertę gotowych pierogów na stronie producenta. Produkty dostępne są w popularnych sieciach handlowych, jak: Carrefour, Biedronka, Kaufland, Polo Market, Netto lub sklepie firmowym U Jędrusia w Wieliczce.

Materiał sponsorowany przez U Jędrusia
Wybrane dla Ciebie
Były minister aktywów państwowych ma nową pracę
Były minister aktywów państwowych ma nową pracę
Nowa fabryka morskich wież wiatrowych w Polsce
Nowa fabryka morskich wież wiatrowych w Polsce
Kamera wycelowana w posesję sąsiadów. Ważna decyzja prezesa UODO
Kamera wycelowana w posesję sąsiadów. Ważna decyzja prezesa UODO
Walka o giganta. Konkurent Netflixa ogłosił próbę wrogiego przejęcia
Walka o giganta. Konkurent Netflixa ogłosił próbę wrogiego przejęcia
Nieoficjalnie: Prezes PGE odwołany. Oto następca
Nieoficjalnie: Prezes PGE odwołany. Oto następca
Media: Francja ukrywa szczegóły ws. rosyjskich aktywów o wartości 18 mld euro
Media: Francja ukrywa szczegóły ws. rosyjskich aktywów o wartości 18 mld euro
Wielka kara dla platformy Muska. UE daje mu 90 dni. Amerykanie oburzeni
Wielka kara dla platformy Muska. UE daje mu 90 dni. Amerykanie oburzeni
Media publiczne z nowymi zasadami finansowania. Jest projekt ustawy
Media publiczne z nowymi zasadami finansowania. Jest projekt ustawy
Netflix chce przejąć giganta. Konkurencja nie odpuści?
Netflix chce przejąć giganta. Konkurencja nie odpuści?
Ile kosztuje dolar? Kurs dolara do złotego PLN/USD 8.12.2025
Ile kosztuje dolar? Kurs dolara do złotego PLN/USD 8.12.2025
Ile kosztuje funt? Kurs funta do złotego PLN/GBP 8.12.2025
Ile kosztuje funt? Kurs funta do złotego PLN/GBP 8.12.2025
Ile kosztuje frank szwajcarski? Kurs franka do złotego PLN/CHF 8.12.2025
Ile kosztuje frank szwajcarski? Kurs franka do złotego PLN/CHF 8.12.2025
Wyłączono komentarze
Jako redakcja Wirtualnej Polski doceniamy zaangażowanie naszych czytelników w komentarzach. Jednak niektóre tematy wywołują komentarze wykraczające poza granice kulturalnej dyskusji. Dbając o jej jakość, zdecydowaliśmy się wyłączyć sekcję komentarzy pod tym artykułem.
Redakcja serwisu Money.pl