Pierogi U Jędrusia podbijają Polskę. Jak zdobyły uznanie rynku i konsumentów?
Z serem, mięsem, grzybami, a może owocami? Bez względu na kulinarne preferencje to jedno z tych dań, które najczęściej trafia na nasze talerze. Mowa o pierogach – ulubionej potrawie Polaków czy turystów odwiedzających nasz kraj. Od 45 lat podniebienia cieszą pierogi U Jędrusia.
Choć pierogi przywędrowały do Polski najprawdopodobniej w XIII w. z Chin, to dziś, jak żadna inna potrawa, uosabiają polską kuchnię i tradycję. Przepisy na najlepsze pierogi są przekazywane z pokolenia na pokolenie, a te w wersji z kapustą i grzybami są obowiązkowym elementem wigilijnej wieczerzy.
Wszelkie badania i kulinarne rankingi są zgodne: pierogi to najpopularniejsza potrawa w Polsce. I najbardziej znana poza naszymi granicami. Polonia przez lata rozsławiła pierogi na świecie. W takich krajach jak Stany Zjednoczone, Kanada czy Wielka Brytania można znaleźć lokale serwujące to danie. Zagraniczni turyści odwiedzający Polskę również swoją przygodę z polską kuchnią niejednokrotnie chcą zacząć od pierogów, bo z tym daniem kojarzy im się nasz kraj. Co ciekawe, zamiast angielskiej nazwy "dumplings" często używają polskiej – "pierogi".
Tak wielką popularność pierogi zawdzięczają swojej uniwersalności. Możliwość wyboru praktycznie dowolnego nadzienia w wersji na słodko, wytrawnej oraz sposobu przygotowania czynią je daniem niezwykle wszechstronnym. Pierogi można serwować zarówno podczas rodzinnych spotkań, jak i uroczystej kolacji.
45 lat historii pierogów U Jędrusia
Żyjąc coraz szybciej i w nieustannym niedoczasie, coraz rzadziej możemy pozwolić sobie na spokojne przygotowanie posiłków w domu. Jak wynika z najnowszego raportu "Polacy od kuchni", już tylko 32 proc. rodaków gotuje codziennie, 42 proc. robi to kilka razy w tygodniu, a 17 proc. jedynie w wolne dni. Obecnie 3 proc. badanych w ogóle nie gotuje w swojej kuchni.
Zmieniający się styl życia sprawia, że coraz większą popularność zyskują gotowe dania, które można łatwo, w kilka minut podgrzać i podać na talerzu. Nie inaczej jest w przypadku pierogów. Od blisko pół wieku w tym daniu specjalizuje się wywodząca się z Krakowa firma U Jędrusia.
Jej początki sięgają 1980 r., gdy w stolicy Małopolski powstała prywatna restauracja serwująca tradycyjną polską kuchnię. Dziś firma ta jest w Polsce jednym z największych producentów dań gotowych, m.in. pierogów, dostarczając je zarówno krajowym, jak i zagranicznym sieciom handlowym. Przedsiębiorstwo zatrudnia ponad 1300 pracowników oraz dysponuje dwoma nowoczesnymi zakładami zlokalizowanymi w Morawicy koło Krakowa i Wieliczce.
Marka U Jędrusia odpowiada na preferencje konsumentów, dostarczając im to, czego potrzebują: duży wybór gotowych i smacznych dań.
Produkcja pierogów odbywa się z zachowaniem najwyższych standardów jakości i bezpieczeństwa zdrowotnego, co potwierdzają systemy HACCP i ISO 22000 oraz certyfikat IFS. Firma przykłada dużą wagę do wyboru sprawdzonych dostawców – każdy składnik dań przechodzi dokładną kontrolę. Przygotowanie farszu odbywa się według sprawdzonych receptur, a produkcja ciasta jest zautomatyzowana, co pozwala uzyskać idealną konsystencję – sprężystą i delikatną. Ważny jest również moment formowania pierogów – są one cienkie, maksymalnie wypełnione nadzieniem i mają charakterystyczną falbankę. Marka dba o procesy pakowania oraz kontroli jakości. Każda partia jest idealnie wyważona oraz przechodzi szczegółową inspekcję, obejmującą ocenę smaku, wyglądu oraz bezpieczeństwa mikrobiologicznego.
Pierogi klasyczne czy nowoczesne?
W ofercie marki U Jędrusia konsumenci znajdą niezwykle szeroki wybór dań o różnych smakach i gramaturze, a także sposobach podania. Są to pierogi klasyczne wytrawne: z mięsem – farsz przygotowywany jest na bazie najlepszego mięsa wieprzowo-wołowego, ruskie z serowym nadzieniem z ziemniakami i smażoną cebulką oraz z kapustą i grzybami – z farszem z kiszonej kapusty oraz aromatycznych grzybów leśnych i pieczarek. Polacy uwielbiają pierogi na słodko: z serem lub z serem i owocami (truskawami, jagodami). Nie brakuje też bardziej nowoczesnych wariacji: z boczniakiem, szpinakiem i serem mozzarella z dodatkiem masła czosnkowego i suszonych pomidorów oraz serem wędzonym i żurawiną. Ciekawie prezentują się pierogi z dynią w nietypowym czarnym kolorze – ciasto to jest barwione naturalnym węglem roślinnym i kryje w sobie kremowy, lekki, pomarańczowy farsz z dyni z dodatkiem mleczka kokosowego i nutą imbiru. Pierogi te doskonale sprawdzą się jako atrakcyjna potrawa na wyjątkowe okazje np. Halloween czy Andrzejki.
Różnorodne wielkości opakowań sprawiają, że porcje są idealne zarówno na duży rodzinny obiad, jak i lunch w pracy. Co więcej, marka U Jędrusia oferuje konsumentom różne linie tematyczne.
Z myślą o wygodnym i szybkim podgrzaniu w mikrofali (lub na patelni) powstała specjalna linia To Go! . Pierogi te nie zawierają dodatku substancji konserwujących, do ich podgrzania wystarczy kilka minut, dzięki czemu można się nimi delektować nie tylko w domu. Linia Znane i Lubiane zawiera ulubione polskie potrawy, w tym pierogi ruskie, ze szpinakiem i serem, z kapustą i grzybami, serem, serem i truskawkami oraz serem i jagodami. Z kolei linia Smaki Świąt – jak sama nazwa wskazuje – oferuje aromatyczne i wyjątkowe dania, dzięki którym można poczuć magię świąt, w tym pierogi z grzybami. Każdy kęs do hołd oddany tradycji polskiej kuchni.
Pierogi U Jędrusia to nowoczesny comfort food, który przywołuje pozytywne emocje, wspomnienia, a także kojarzy się z poczuciem bezpieczeństwa i przyjemności. Ich przygotowanie jest wyjątkowo proste i szybkie – wystarczy chwila, by cieszyć się smacznym i pożywnym daniem, które staje się niezawodnym wsparciem w zabieganym dniu.
Zgłodniałeś? Sprawdź bogatą ofertę gotowych pierogów na stronie producenta. Produkty dostępne są w popularnych sieciach handlowych, jak: Carrefour, Biedronka, Kaufland, Polo Market, Netto lub sklepie firmowym U Jędrusia w Wieliczce.