Pożar zakładów mięsnych w Sosnowcu. Ewakuowano kilkudziesięciu pracowników
W Sosnowcu doszło do pożaru w hali magazynowej spółki Cedrob Foods. Ogień zauważono w sobotę (10 maja) wieczorem. Na miejsce wysłano blisko 60 zastępów straży pożarnej. W niedzielę rano rozpoczęło się dogaszanie, które "potrwa jeszcze wiele godzin", jak podaje PSP.
W nocy z soboty na niedzielę (10 na 11 maja) w Sosnowcu wybuchł groźny pożar w hali magazynowej zakładów mięsnych przy ulicy Baczyńskiego. Ogień pojawił się w strefie składowania opakowań tekturowych, jak przekazał Interii kapitan Łukasz Marchewka z PSP w Sosnowcu.
W niedzielę rano Państwowa Straż Pożarna w mediach społecznościowych podała, że pożar został opanowany.
"Strażakom po kilku godzinach walki udało się opanować sytuację pożarową i ogień już się nie rozprzestrzenia. Teraz zadaniem strażaków jest dogaszanie, które potrwa jeszcze wiele godzin" - przekazała PSP.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Szalone wzrosty na akcjach polskiej spółki. "Chcemy produkować w pełni polskie systemy"
Ponad 170 strażaków na miejscu
Służba podała, że do godz. 7 w akcję gaśniczą zaangażowanych było 171 strażaków oraz 57 pojazdów straży pożarnej.
Pożar był na tyle poważny, że konieczna była ewakuacja pracowników. Jak poinformował mł. bryg. Tomasz Dejnak, oficer prasowy Komendanta Miejskiego Państwowej Straży Pożarnej w Sosnowcu, 50 osób zdołało opuścić teren zakładu jeszcze przed przybyciem strażaków.
Ogień powstał w dawnych Zakładach Mięsnych Silesia S.A., które dołączyły do Grupy Cedrob w 2017 r. a w 2024 r. zmieniły nazwę na Cedrob Foods.
"Jak wynika z informacji podanych na stronie Grupy Cedrob, zakład ma powierzchnię 8 hektarów na łącznie trzech poziomach, a moc produkcyjna na 500 ton wędlin na dobę" - podaje portalspozywczy.pl.