Trwa ładowanie...
Zaloguj
Notowania
Przejdź na
oprac. Marcin Lis
|

Polacy słodzą coraz mniej, ale rośnie spożycie cukru w formie przetworzonej

5
Podziel się:

Chociaż Polacy ograniczają spożycie cukru w czystej postaci, to wzrasta jego konsumpcja w formie przetworzonej. Co ciekawe, najniższą konsumpcję zanotowano wśród najbogatszej grupy.

Im ludzie zamożniejsi, tym mniej cukru jedzą.
Im ludzie zamożniejsi, tym mniej cukru jedzą. (Value Stock Images)

W ciągu 10 lat poziom spożycia czystego cukru przez jednego Polaka spadł o jedną trzecią - z półtora do jednego kilograma miesięcznie. Równocześnie wzrósł poziom konsumpcji cukru dodawanego do żywności. Wartość ta wyniosła 42,3 kilograma na jednego mieszkańca rocznie - o 10 proc. więcej niż w okresie 2005-2007.

Różnice zależne od miejsca zamieszkania i poziomu dochodów

Tendencja do unikania cukru w czystej postaci jest efektem zmiany stylu życia - zwraca uwagę analityk BGŻ BNP Paribas Paweł Wyrzykowski. Zmiany wielkości konsumpcji cukru skorelowane są również w pewnym stopniu ze zmianami spożycia mąki. Oprócz tego, że słodzimy mniej, to również pieczemy mniej ciast czy przyrządzamy mniej konfitur.

Najwięcej cukru zużywa się w gospodarstwach rolników. W 2016 roku jego konsumpcja była na poziomie o dwie trzecie większym niż w gospodarstwach ogółem. Więcej od przeciętnej spożywa się cukru również w gospodarstwach emerytów i rencistów - 16,7 kg rocznie na osobę wobec 12,1 kg w gospodarstwa domowych ogółem.

Zobacz także: Samochód kupiony czy wynajęty? Policzyliśmy, co się bardziej opłaca:

Z kolei najmniejsze ilości w przeliczeniu na jedną osobę (8,4 kg rocznie) konsumowane były w gospodarstwach, w których podstawowym źródłem utrzymania jest własna działalność. Statystyki pokazują także różnicę w spożyciu cukru uzależnioną od dochodów. W grupie 20 proc. gospodarstw o najwyższych dochodach poziom spożycia cukru był o11 proc. mniejszy od średniej.

Koniec z cukrowym limitem

Polska jest trzecim po Francji i Niemczech producentem cukru w Europie. Zniesienie z początkiem października unijnych limitów na produkcję tego surowca otwiera przed polskimi przedsiębiorstwami szanse na wzrost przychodów. Zniesienie limitów produkcji cukru zdaniem analityków BNP BGŻ Paribas może wpłynąć w najbliższych miesiącach na obniżki cen cukru na półkach sklepowych. Według GUS w sierpniu 2017 roku za kilogram cukru białego płaciliśmy średnio 3,07 zł, czyli o 1,9 proc. mniej niż w lipcu br. i o 3,2 proc. mniej niż w grudniu 2016 roku.

wiadomości
gospodarka
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
PAP
KOMENTARZE
(5)
Słodziutki
7 lat temu
Ja słodzę 8 łyżeczek, ale nie mieszam bo nie lubię słodkiego...
Tola
7 lat temu
Cukier otumania ludzki mózg. Przez cukier ludzie sa jak roboty. Cukier wypłukuje z organizmu Witaminy grupy B itp.... WON! z cukrem to legalny narkotyk
Edek
7 lat temu
Bo to biała śmierć jest. Wiadomo.
Jasiu Piwnica
7 lat temu
Ja słodzę stewią i w wieku 50 lat zacząłem jeszcze rosnąć.
kalifax
7 lat temu
1 Kg cukru w miesiąc na osobe ? To czyste szaleństwo ;]