oprac. WS

Szef NBP o pracy dla Jacka Kurskiego. "Mógłby zajmować dużo wyższe stanowisko"

Adam Glapiński podczas konferencji Narodowego Banku Polskiego odniósł się do nominacji Jacka Kurskiego na stanowisko zastępcy dyrektora wykonawczego szwajcarsko-polskiej konstytuanty w Grupie Banku Światowego w Waszyngtonie. - Mógłby zajmować o wiele wyższe stanowisko, bo spełnia wszystkie kryteria - ocenił szef NBP.

Szef NBP o pracy dla Jacka Kurskiego. "Mógłby zajmować dużo wyższe stanowisko"
Jacek Kurski został mianowany przez Adama Glapińskiego na jednego z zastępców dyrektora wykonawczego w Banku Światowym (PAP, Paweł Supernak, FOTON)

Były prezes TVP otrzymał nominację od prezesa NBP prof. Adama Glapińskiego. Będzie zastępcą dyrektora wykonawczego polsko-szwajcarskiej konstytuanty. Nowe stanowisko zapewni mu pensję na poziomie nawet miliona złotych rocznie.

Adam Glapiński podczas konferencji został zapytany o nominację Jacka Kurskiego. Choć wystąpienie dotyczyło sytuacji ekonomicznej w kraju, prezes postanowił zabrać głos w tej sprawie.

Glapiński o Kurskim: spełnia z nadwyżką wymagania

- Wszystko napisaliśmy na naszej stronie internetowej, ale na pewno pan Jacek Kurski spełnia z ogromną nadwyżką wszystkie wymagania wobec osób reprezentujących polski świat finansów w międzynarodowych instytucjach. Mógłby zajmować o wiele wyższe stanowisko, bo spełnia wszystkie kryteria - mówił Adam Glapiński.

I dodał, że Polacy mogą porównać życiorys Jacka Kurskiego z życiorysami innych pracowników Banku Światowego na tym stanowisku.

- Ja znam pana Kurskiego od wielu lat i uczestniczyłem w multum dyskusji ekonomicznych w ciągu ostatnich kilkudziesięciu lat na poziomie, zna się na finansach i ekonomii. Lepiej niż niektórzy eksperci, nie powiem w czyjej stacji, ale wypowiadają się często na ten temat i rzucają różne gromy - powiedział Adam Glapiński.