Trwa ładowanie...
Zaloguj
Notowania
Przejdź na
oprac. Mateusz Madejski
|
aktualizacja

Tłusty czwartek. Polacy jedzą cukier na potęgę, bo ceny są rekordowo niskie

5
Podziel się:

Eksperci szacują, że w 2018 roku spożycie cukru w Polsce wyniosło 47,5 kg na osobę, a to aż o 6,5 proc. więcej niż rok wcześniej. Specjaliści podkreślają, że moda na zdrowy styl życia przegrywa nad Wisłą z rekordowo niskimi cenami słodkiego przysmaku.

Na świecie produkcja cukru spada, w Polsce spożycie wzrasta
Na świecie produkcja cukru spada, w Polsce spożycie wzrasta (East News, Adam Staskiewicz/East News)

Spożycie cukru rośnie, nie tylko w Tłusty Czwartek. Eksperci Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej podali, że w pierwszym półroczu 2018 roku średnio polskie gospodarstwa domowe na cukier i wyroby cukiernicze wydały około 175 zł na osobę - a to aż o 5,4 proc. więcej niż w analogicznym okresie poprzedniego roku.

Zresztą w 2017 roku Polacy też pobili rekord. Według wyliczeń GUS spożycie cukru w Polsce wyniosło wtedy 44,5 kg na osobę - i nigdy wcześniej nie było wyższe.

Mistrzostwa w jedzeniu pączków na czas. Zobacz wideo:

Najbardziej, jak wynika z danych IERiGŻ, w pierwszym półroczu 2018 r. wzrosło w Polsce spożycie lodów - aż o 22 proc. Polacy spożywają też coraz więcej miodów, dżemów, a także słodzonych napojów bezalkoholowych.

Skąd ta coraz większa popularność cukru? Eksperci tłumaczą to po prostu spadającymi cenami. Według Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej średnia cena detaliczna w ubiegłym roku wyniosła 2,14 zł za kilogram i była o mniej więcej 30 proc. niższa niż w 2017 roku. Ceny cukru spadają, spada również jego produkcja. Wszystko to przez to, jak zauważają naukowcy, że na świecie ludzie odwracają się od cukru, wybierając bardziej zdrowe przysmaki.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
money.pl
KOMENTARZE
(5)
polskie cukro...
5 lata temu
w niemieckich rękach mają zysk
Becia
5 lata temu
Chemiczne mięso, wędliny po spozywaniu których palą się jelita.
Holi
5 lata temu
Wszystko jest dla ludzi i cukier też
Trujacy Czwar...
5 lata temu
Nie zapominajmy , ze susz jajeczny ze zbukow bardziej szkodzi niz cukier !
zeflik
5 lata temu
A ile kosztuje bezpłatna insulina dla cukrzyków?