Trwa ładowanie...
Notowania
Przejdź na
oprac. Karolina Szczęsna
|

Chrupiąca skórka na polskim chlebie nie jest już zagrożona. Unia wprowadza nowe regulacje

7
Podziel się:

Złocista, chrupiąca skórka ocalona. Wszyscy, którzy obawiali się tej zmiany mogą odetchnąć spokojnie. Eurodeputowani zadecydowali o nowych standardach żywności.

Akrylamid jest substancją rakotwórczą, która jest w wielu produktach
Akrylamid jest substancją rakotwórczą, która jest w wielu produktach (contrastwerkstatt)

Złocista, chrupiąca skórka ocalona. Wszyscy, którzy obawiali się zakazu jej wypiekania, mogą odetchnąć. Eurodeputowani zadecydowali o nowych standardach żywności.

- Będziemy mogli dalej jeść smaczne i polskie pieczywo - mówi w rozmowie z RMF.FM Jadwiga Wiśniewska z PiS.

Parlament Europejski poparł rozporządzenie Komisji Europejskiej w sprawie obniżenia akrylamidu w jedzeniu. To niezwykle toksyczny środek. Powstaje on w trakcie produkcji żywności. Szczególnie duże ilości tej substancji pojawiają się podczas produkcji frytek. W organizmie akrylamid uszkadza komórki mózgowe, powoduje raka piersi oraz pęcherza moczowego.

W czym problem? Żywność bogata w węglowodany, czyli także chleb, gdy poddawana jest działaniu wysokiej temperatury, czyli smażenia, pieczenia lub grillowania, gwałtownie zwiększa wysokość ilość akrylamidu. Po

W Brukseli powstał pomysł, by całkowicie zakazać akrylamidu. Ostatecznie jednak KE jedynie wyśrubowała normy. Przygotowano też przepisy, które nakazują dużym producentom mierzenie zawartości cukru, skrobi w ziemniakach czy smażenia w jak najniżej temperaturze.

Początkowo eurodeputowani obawiali się, że obniżenie poziomu trującej substancji zmieni smak potraw. Próby odrzucenia tego projektu nie powiodły się. Przeciwnicy podnosili argument, że ta zmiana uderzy głównie w małe firmy.

Zobacz także: Kanapki z fast foodów. Dlaczego powinniśmy ich unikać?

Celem jest zmuszenie wielkich producentów, np. chipsów do obniżenia substancji rakotwórczych i o zdrowszą produkcję żywności .

Andrzej Grzyb, Eurodeputowany z PO-PSL konsultował projekt z Polską Federacją Producentów Żywności, która w tych zmianach nie widzi zagrożenia dla naszego rynku.

w sprawie obniżenia poziomu akrylamidu w żywności.

Czytaj więcej na http://www.rmf24.pl/fakty/polska/news-unijne-regulacje-nie-zagroza-chrupiacej-skorce-polskiego-chl,nId,2446464#utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=firefox
PE poparł rozporządzenie KE w sprawie obniżenia poziomu akrylamidu w żywności.

Czytaj więcej na http://www.rmf24.pl/fakty/polska/news-unijne-regulacje-nie-zagroza-chrupiacej-skorce-polskiego-chl,nId,2446464#utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=firefox
PE poparł rozporządzenie KE w sprawie obniżenia poziomu akrylamidu w żywności.

PE poparł rozporządzenie KE w sprawie obniżenia poziomu akrylamidu w żywności.

PE poparł rozporządzenie KE w sprawie obniżenia poziomu akrylamidu w żywności.

Czytaj więcej na http://www.rmf24.pl/fakty/polska/news-unijne-regulacje-nie-zagroza-chrupiacej-skorce-polskiego-chl,nId,2446464#utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=firefox
Żywność bogata w węglowodany, która jest poddawana działaniu wysokiej temperatury podczas takich procesów, jak smażenie, pieczenie lub grillowanie, zawiera sporą ilość akrylamidu.

wiadomości
gospodarka
gospodarka polska
KOMENTARZE
(7)
WYRÓŻNIONE
Pytanko
8 lat temu
Czy Bruksela skrytykowała juz pączkowanie pingwinów w czasie zorzy polarnej????!
jan
8 lat temu
wszystko co jest ustalane i akceptowane przez urzędników UE jest chemiczne, sztuczne itp. ? poumieramy w męczarniach na śmiercionośne choroby
Abdulek taran...
8 lat temu
A Euro/poje/bani nie dostrzegają zagrożenia islamem? Tylko widzieli zagrożenie w skórce chleba?