Trwa ładowanie...
Zaloguj
Notowania
Przejdź na

Eksport drobiu. Coraz więcej sprzedajemy za granicę

0
Podziel się:

Branża drobiarska w Polsce jest coraz bardziej uzależniona od sprzedaży zagranicznej - oceniają eksperci Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.

Eksport drobiu. Coraz więcej sprzedajemy za granicę
(Katie Brady/flickr (CC BY-SA 2.0))

"Sprzedaż zagraniczna była nadal głównym czynnikiem sprawczym rozwoju produkcji i całej branży drobiarskiej. Rozwojowi eksportu drobiu z Polski sprzyja postępująca dywersyfikacja rynków zbytu, wspierana programami promocyjnymi współfinansowanymi ze środków UE" - pisze IERiGŻ w swoim najnowszym raporcie.

W lutym 2016 r. sprzedano za granicę o 16,4 proc., tj. o 10,2 tys. ton więcej mięsa drobiowego niż w roku poprzednim.

Jak obliczają eksperci IERiGŻ, eksport stanowił ok. 37 proc. przemysłowej produkcji drobiu wytwarzanej w dużych i średnich zakładach.

W sumie w pierwszych dwóch miesiącach tego roku eksport wzrósł 13,8 proc. w porównaniu do roku ubiegłego.

wiadomości
gospodarka
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
PAP
KOMENTARZE
(0)