Trwa ładowanie...
Zaloguj
Notowania
Przejdź na
Michał Kot
|

Europarlament przeciwny klonowaniu zwierząt

0
Podziel się:

Klonowanie w celach gospodarczych jest etycznym nadużyciem - mówią deputowani

Europarlament przeciwny klonowaniu zwierząt
(EPA/PAP)

Parlament Europejski niemal jednogłośnie wezwał do wprowadzenia w Unii Europejskiej zakazu klonowania zwierząt do celów produkcji żywności oraz importu klonowanych zwierząt i pochodzących z nich produktów.

Za zakazem głosowało 622 z 679 obecnych na sali eurodeputowanych.

Chcą oni, by Komisja Europejska przygotowała propozycje unijnej legislacji, która zabroni klonowania zwierząt, hodowli klonowanych zwierząt lub ich potomstwa, wprowadzania na rynek pochodzących z nich produktów mięsnych lub mlecznych, importu klonowanych zwierząt, ich potomstwa i nasienia, importu zarodków klonowanych zwierząt oraz produktów ze sklonowanych zwierząt.

Klonowanie zwierząt zagraża środowisku

Rezolucja głosi, że zezwolenie na produkcję żywności z klonowanych zwierząt grozi zmniejszeniem różnorodności genetycznej w populacjach zwierząt gospodarskich, przez co wzrosłaby możliwość dziesiątkowania całych stad przez choroby.

Eurodeputowani ostrzegają też przed zagrożeniem dla wizerunku europejskiego rolnictwa, opierającego się na jakości produkcji i przyjaznych dla środowiska zasadach.

Obecnie na rynku UE nie ma żywności pochodzącej z klonowanych zwierząt. Są tylko klony do celów badawczych, które nie trafiają na rynek i nie przedostają się do łańcucha żywieniowego.

Komisja Europejska zastanawia się obecnie nad zezwoleniem na klonowanie zwierząt w rolnictwie, ale czeka na ostateczną opinię unijnej Agencji ds. Bezpieczeństwa Żywności EFSA oraz analizy etyków. W lipcu EFSA orzekła, że mięso z klonowanych świń czy mleko pochodzące od klonowanych krów jest raczej bezpieczne, ale są wątpliwości co do skutków klonowania dla zdrowia zwierząt. Problemy zdrowotne mogą u nich występować częściej niż w przypadku zwierząt wyhodowanych w tradycyjny sposób.

EFSA podkreśla natomiast, że na podstawie aktualnych danych naukowych nie sposób potwierdzić podwyższonego poziomu zagrożenia dla zdrowia człowieka spożywającego żywność pochodzącą z klonowanego bydła i trzody chlewnej.

KE zapowiedziała też, że zapyta Europejczyków o ich zdanie w tej sprawie. Wyniki specjalnego Eurobarometru mają być znane jesienią.

Polacy: Klonowanie jest kontrowersyjne

Polscy mówcy w debacie zajęli jednoznaczne środowisko.

_ - Klonowanie zwierząt jest kontrowersyjnym osiągnięciem naukowym. Klonowanie zwierząt w celach gospodarczych jest natomiast etycznym nadużyciem. Jest to nie hodowla, ale produkcja zwierząt. Już nie na zasadzie taśmy produkcyjnej nawet, ale wręcz kserokopiarki. Z przyczyn etycznych powinniśmy to odrzucić. W imię szacunku dla zwierząt, ale również w imię naszego człowieczeństwa _ - apelował Janusz Wojciechowski. Ostrzegł, że _ od klonowania zwierząt już tylko pół kroku do klonowania ludzi _.

_ - Sam nie jestem pewien, czy przełknąłbym kotleta pochodzącego od klonowanej świni czy mleko od klonowanej krowy _ - oświadczył Czesław Siekierski. - _ Klonowanie pozostawmy nadal w sferze badań _ - wzywał.

wiadomości
gospodarka
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
PAP
KOMENTARZE
(0)