Trwa ładowanie...
Zaloguj
Notowania
Przejdź na

Mamy nadprodukcję na rynku drobiowym

0
Podziel się:

Spada opłacalność produkcji drobiu. Świadczy to o nadprodukcji na tym rynku - uważają eksperci Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.

Mamy nadprodukcję na rynku drobiowym
(Katie Brady/flickr (CC BY-SA 2.0))

Według wyliczeń ekspertów, w pierwszym kwartale opłacalność produkcji kurcząt rzeźnych i indyków pogorszyła się w porównaniu z analogicznym okresem poprzedniego roku.

Jednak wskaźnik opłacalności chowu indyków kształtował się jednak na poziomie znacznie powyżej granicy rentowności, natomiast w chowie kurcząt spadł nieco poniżej tej granicy.

W kwietniu ceny skupu kurcząt oraz indyków rzeźnych obniżyły się o 3 proc.

- Przyczyniło się to prawdopodobnie do dalszego spadku opłacalności chowu drobiu rzeźnego. Może to świadczyć o okresowej nadprodukcji żywca drobiowego - wyjaśniają eksperci.

- Jesteśmy w mięsie - drobiu czy wołowinie - krajem bardzo ekspansywnym. Rośnie nam eksport, zwłaszcza jeśli chodzi o drób. Wchodzimy na rynki: niemiecki, francuski, brytyjski. Ponad 40 proc. produkcji tego mięsa wysyłamy za granicę - przyznał w rozmowie z money.pl prezes Indykpolu Piotr Kulikowski.

wiadomości
gospodarka
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
money.pl
KOMENTARZE
(0)