Trwa ładowanie...
Notowania
Przejdź na
oprac. Katarzyna Kalus
|

Piekarze nie mogą zewrzeć szeregów. Sytuacja jest "tragiczna"

385
Podziel się:

Od wielu lat rokrocznie upada ok. 300 piekarni, a trend ten nie wyhamowuje.

Piekarze nie mogą zewrzeć szeregów. Sytuacja jest "tragiczna"
(contrastwerkstatt)

Przedstawiciele branży piekarniczej biją na alarm, choć oficjalne dane nie potwierdzają ich trudnej sytuacji finansowej - pisze czwartkowy "Puls Biznesu".

Z Rejestru Dłużników Biura Informacji Gospodarczej InfoMonitor (BIG) oraz Biura Informacji Kredytowej wynika, że, odsetek firm prowadzących działalność piekarniczą, które mają płatności opóźnione powyżej 60 dni i na kwotę co najmniej 500 zł wobec kontrahentów i banków, wynosi 5,8 proc. - informuje "Puls Biznesu".

Jak podkreśla Halina Kochalska, rzecznik prasowy BIG, ten wynik to jedynie 0,5 pkt. więcej niż średnia dla wszystkich branż.

"Piekarzy jednak nie przekonują te statystyki" - czytamy.

Zdaniem Stanisława Budki, właściciela firmy piekarsko-cukierniczej Anika i prezesa Stowarzyszenia Rzemieślników Piekarstwa RP, ich sytuacja "jest tragiczna", ponieważ co roku obserwuje się liczne bankructwa w tej branży.

Jak twierdzi Grzegorz Nowakowski, dyrektor Instytutu Polskie Pieczywo, od wielu lat rokrocznie upada ok. 300 piekarni, a trend ten nie wyhamowuje.

"Branża piekarnicza jest szczególnie specyficzna - 97 proc. stanowią tu małe firmy, zatrudniające do 10 osób, które nie odnajdują się na zmieniającym się runku piekarskim (...)" - zaznacza Nowakowski.

Zobacz także: Zobacz także: Wiedzą o tobie wszystko. Jak sklepy śledzą smartfony klientów?
wiadomości
gospodarka
gospodarka polska
Źródło:
PAP
KOMENTARZE
(385)
WYRÓŻNIONE
Anna Podlaski...
8 lat temu
Powiem szczerze,że pieczywo jadam raczej na weselach, przy świętach, w domu nie jem unikam, ponieważ po jednej kromce mega źle się czuję, kiedyś tak nie było, przypadek? nie sądzę.. za dużo już tych ulepszaczy po prostu dajecie. cóż wasza sprawa .
Piekarz
8 lat temu
A ja pracuję w piekarni, od lat jako piekarz. Mamy dobry chleb, na zakwasie wypiekany w ceramicznym piecu. Wyrabiany ręcznie ( pomijając mieszanie ciasta)...Klienci jeżdżą po niego z odległych miejscowości. Nawet są klienci z Niemiec, Francji... kupują po 20 sztuk. Jak twierdzą, można go mrozić i ciągle( po odmrożeniu) smakuje tak samo. Szefostwo rozwija swój biznes... już od 30 lat. Tylko piekarzy brakuje...od miesięcy szukają rąk do pracy...i nic. Możecie mówić, że upadają piekarnie...ale nie te, które sa DOBRE!!
gosc
8 lat temu
Sytuacja z cukierniami wcale lepsza nie jest. Ja moge powiedziec ze swojej perspektywny gdzie cukiernikiem nie zostalem po zawodowce tylko ukonczylem studia za granica w tym kierunku. Kremy,tory ktore powinny byc wyrabiane na bazie smietany czy masla nie maja ani jednego ani drugiego tylko zwykly proszek wyrobiony z woda z ktorego wychodzi nagle krem diplomat. Tort truskawkowy to po raz kolejny proszek z woda, gdzie nawet nie ma podstawowego skladnika czyli redukcji z truskawek. Teraz obecnie w Polsce jest spozniona moda na makaroniki, tylko w tych "ekskluzywnych" cukierniach ktore je sprzedaja po 4 zl za sztuke nikt nie powie ze tez nie sa wyrabiane z maki migdalowej tylko z gotowej mieszanki gdzie nawet nie ma migdalow. Ja zeby moc robic to do czego mam pasje musialem wyjechac i pracuje w hotelu na kuchni, w Polsce jedynie marnowalem i talent i pasje bo jedyne co sie robi to sie sypie tony proszku z woda.
...
Następna strona