Trwa ładowanie...
Zaloguj
Notowania
Przejdź na
oprac. Katarzyna Kalus
|

Piekarze nie mogą zewrzeć szeregów. Sytuacja jest "tragiczna"

244
Podziel się:

Od wielu lat rokrocznie upada ok. 300 piekarni, a trend ten nie wyhamowuje.

Piekarze nie mogą zewrzeć szeregów. Sytuacja jest "tragiczna"
(contrastwerkstatt)

Przedstawiciele branży piekarniczej biją na alarm, choć oficjalne dane nie potwierdzają ich trudnej sytuacji finansowej - pisze czwartkowy "Puls Biznesu".

Z Rejestru Dłużników Biura Informacji Gospodarczej InfoMonitor (BIG) oraz Biura Informacji Kredytowej wynika, że, odsetek firm prowadzących działalność piekarniczą, które mają płatności opóźnione powyżej 60 dni i na kwotę co najmniej 500 zł wobec kontrahentów i banków, wynosi 5,8 proc. - informuje "Puls Biznesu".

Jak podkreśla Halina Kochalska, rzecznik prasowy BIG, ten wynik to jedynie 0,5 pkt. więcej niż średnia dla wszystkich branż.

"Piekarzy jednak nie przekonują te statystyki" - czytamy.

Zdaniem Stanisława Budki, właściciela firmy piekarsko-cukierniczej Anika i prezesa Stowarzyszenia Rzemieślników Piekarstwa RP, ich sytuacja "jest tragiczna", ponieważ co roku obserwuje się liczne bankructwa w tej branży.

Jak twierdzi Grzegorz Nowakowski, dyrektor Instytutu Polskie Pieczywo, od wielu lat rokrocznie upada ok. 300 piekarni, a trend ten nie wyhamowuje.

"Branża piekarnicza jest szczególnie specyficzna - 97 proc. stanowią tu małe firmy, zatrudniające do 10 osób, które nie odnajdują się na zmieniającym się runku piekarskim (...)" - zaznacza Nowakowski.

Zobacz także: Zobacz także: Wiedzą o tobie wszystko. Jak sklepy śledzą smartfony klientów?
wiadomości
gospodarka
gospodarka polska
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
PAP
KOMENTARZE
(244)
Felicja
7 lat temu
kto dzisiaj kupuje chleb masło i jaja? te produkty robi się we własnym gospodarstwie, chlebek się piecze, jaja od kurek a masło od krowy która daje mleko śmietanę ser ser żółty serwetkę mleko.
Radca
7 lat temu
Niech nie kombinują z chlebem to nie będzie problemów.
Lolek
7 lat temu
W chlebie jest dużo środków chemicznych więc ludzie zaczęli piec w domu.Sama to robię.
RTV
7 lat temu
Efekt domina w gospodarce , usługach dzięki chinom, wietnamczykom , ukraińcom i.t.d.
TMK
7 lat temu
Od ponad trzech lat piekę sam chleb na zakwasie. Powód? Tego kupnego dziadostwa nikt już w domu nie chciał jeść. Zjechali z jakością pieczywa jak branża wędliniarska, co nie kupisz to taki sam "europejski" smak. Konsekwencje w końcu są widoczne. W dodatku promowany jest trend na jedzenie bezglutenowe, bez względu czy ma to sens czy nie.
...
Następna strona