Zuchwała kradzież na jarmarku świątecznym. Ze straganu zniknęły trufle
Trufle warte kilka tysięcy euro skradziono w Konstancji na południu Niemiec ze straganu na tradycyjnym jarmarku bożonarodzeniowym - poinformowała w piątek miejscowa policja. Trufle to najdroższe grzyby jadalne.
Według policji nieznani sprawcy dokonali włamania na stoisku w czwartek wieczorem i zabrali te wyjątkowo cenne i smakowite grzyby.
Trufle to najdroższe grzyby jadalne, zwłaszcza białe trufle, w zależności od ich jakości, mogą kosztować nawet kilka tysięcy euro za kilogram.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Grzybobranie za 200 euro
Zbiór trufli jest bardzo trudny, gdyż rosną one pod powierzchnia gruntu. W Europie do ich poszukiwań tradycyjnie wykorzystuje się świnie, ale w ostatnich latach w tej roli świetnie sprawdzają się również psy, które - w przeciwieństwie do świń - rzadko kiedy same chcą je zjadać.
Większość Polaków jest przekonana, że rosną gównie we Włoszech i Francji i że nie da się ich uprawiać. To tylko częściowa prawda. 300 - 500 euro za kilogram - tyle mogą kosztować trufle letnie, które rosną w polskich lasach. Nie dość, że trufle w Polsce można zbierać, to naukowcy wiedzą już, jak zakładać ich plantacje.
Sukces polskich naukowców
W Polsce potwierdzono dotąd występowanie cenionych kulinarnie trufli: letniej, wgłębionej, wielkozarodnikowej, zimowej i białawej oraz gatunków, które nie mają wartości kulinarnych, takich jak: trufla ruda, wydrążona, pstra i jaskrawa.
Trufle znaleziono na terenach Niecki Nidziańskiej, makroregionu wchodzącego w skład Wyżyny Małopolskiej. Prof. Dorota Hilszczańska w 2008 roku założyła pierwszą plantację trufli Instytutu Badawczego Leśnictwa. W 2016 roku, czyli po 8 latach zaobserwowano pierwsze owocniki trufli. To dobry wynik. Ogrody truflowe zakładane w Europie owocnikują średnio po upływie ok. 10 lat od ich założenia, w zależności od gatunku trufli.