Trwa ładowanie...
Zaloguj
Notowania
Przejdź na
oprac. Bartosz Krzyżaniak
|

Skażone kurczaki mogły trafić do Polski. Mięso jest badane

43
Podziel się:

Drób skażony fipronilem mógł trafić do Polski. Mięso jest zabezpieczone, trwają badania - poinformował w piątek Paweł Niemczuk, Główny Lekarz Weterynarii.

Szkodliwy fipronil pojawił się w jajkach w kilkunastu krajach Europy
Szkodliwy fipronil pojawił się w jajkach w kilkunastu krajach Europy (Katie Brady/flickr (CC BY-SA 2.0))

W minionym tygodniu w unijnym Systemie Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszach RASFF znalazło się powiadomienie władz niemieckich dotyczące polskiego zakładu drobiarskiego, do którego skierowano ok. 4,9 tys. kur do uboju. Pochodziły one z fermy, gdzie stosowano preparat zawierający fipronil.

Kurczaki trafiły do Polski 31 lipca, a ubito je 1 sierpnia w jednej z dużych ubojni w woj. warmińsko-mazurskim - poinformował Niemczuk.

- Podjęto natychmiastowe działania. Inspekcja Weterynaryjna powiadomiła Inspekcję Sanitarną i przekazała listę dystrybucyjną, gdzie takie partie drobiu zostały przesłane - powiedział szef weterynarii.

Według Niemczuka kurczaki sprzedano m.in. do trzech hurtowni, które nadzorowane są przez Inspekcję Weterynaryjną. Chodzi o zakłady w Gdańsku, Gdyni i Nowym Dworze Mazowieckim.

- Towar został zablokowany, nie trafił do przetwórstwa; zostały pobrane próbk - podkreślił szef Inspekcji. Dodał, że wyniki badań ws. zawartości tego preparatu w mięsie będą znane w poniedziałek.

- Jeżeli substancja zostanie wykryta, mięso będzie zwrócone do Niemiec bądź zutylizowane - zaznaczył Niemczuk.

Jego zdaniem mięso drobiowe z Niemiec mogło trafić też do obrotu hurtowego i detalicznego, który jest pod nadzorem Inspekcji Sanitarnej. Główny Inspektor Sanitarny poinformował w piątek, że "śledzi na bieżąco rozwój sytuacji związanej z zastosowaniem substancji o nazwie fipronil".

Zobacz także: Zobacz też: Fakty i mity o mięsie drobiowym

Komisja Europejska informowała przed tygodniem, że skażone fipronilem jaja wykryto w 15 krajach UE i dwóch spoza niej. Okazało się, żetrafiły też do Polski. Skandal rozpoczął się w Holandii i Belgii, gdzie wyszło na jaw, że holenderska firma specjalizująca się w dezynsekcji kurzych ferm używała fipronilu, choć jest to środek zakazany w hodowli zwierząt w celu produkcji żywności. Z tego powodu dziesiątki ferm wciąż są zamknięte.

- W ramach systemu RASFF przekazana została informacja o dystrybucji do Polski broilerów, pochodzących z ferm, na których mógł zostać stosowany fipronil. W badaniach urzędowych potwierdzono obecność fipronilu w jajach pochodzących z tych samych ferm, jednakże próbka badanego przez władze niemieckie mięsa miała wynik ujemny. Nie ma więc dowodów, że mięso jest zanieczyszczone fipronilem - zaznacza Ada Krzewicka z GIS.

Mięso wyprodukowane z tego drobiu zostało zabezpieczone przez Inspekcję Weterynaryjną i Państwową Inspekcję Sanitarną.

Fipronil jest środkiem zwalczającym wszy, kleszcze i roztocza i może być używany w Unii Europejskiej w hodowli zwierząt domowych, ale nie w produkcji żywności. Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) klasyfikuje go jako substancję "umiarkowanie toksyczną" w przypadku spożycia znacznych ilości; może być szkodliwy dla nerek, wątroby i tarczycy.

Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
PAP
KOMENTARZE
(43)
kolo
2 lata temu
i oczywiście Niemcy
Wojtek
7 lat temu
Właściciele firm produkujących skażoną żywność powinni obowiązkowo zjeść wszystkie swoje skażone produkty. Kary finansowe to za mało... jeśli w ogóle istnieją!
max
7 lat temu
czy nie za późno te kontrole ,reakcja dopiero po zawiadomieniu prze służby Niemiec ,A GDZIE NASZE służby do badania żywności od lipca to już wszystko Polacy zjedli i przetrawili - skandal a gdzie nasza żywność rodzima jak długo będziemy zatruwani żywnością z zachodu
Tadeusz
7 lat temu
Czy mu POLSKA i POLACY będą ciągle traktowani jak śmietnik unijny ? Gdzie są nasze wszystkie służby odpowiedzialne za nasze bezpieczeńtwo jedzenia na polskim rynku ? Ponosimy olbrzymie koszty utrzymywanie tych służb i co mamy być ciągle śmietnikiem wszelkiej maści kolesiów popieranych przez Boniego, Tuska, Bieńkowskiej i im POdobnym ?
załamana
7 lat temu
Celowa eksterminacja ludzi na masową skalę, już trwa od kilkunastu lat.Do żywności wszelkiego rodzaju na wszystkie sposoby dodawana jest chemia i inne środki, w celu trucia , podtrucia .Jest to niezły biznes ,ludzie chorują więc kupują leki.Czyli branże spożywcze z farmaceutyczną , żyją w symbiozie. Dlaczego żaden dziennikarz, ani też organizacja chroniąca życie czy też inne tego typu formacje nie poruszają tego tematu?
...
Następna strona