Trwa ładowanie...
Zaloguj
Notowania
Przejdź na

Salmonella w ciastach Green Caffe Nero. Co najmniej kilkanaście osób w szpitalu

33
Podziel się:

Sanepid bada sprawę serii zatruć w kawiarniach Green Caffe Nero. Do warszawskich szpitali trafiło co najmniej kilkanaście osób z objawami salmonelli. Firma przeprasza klientów, zapewnia wsparcie i winą obarcza dostawców nabiału.

Wiadomo już o kilkunastu przypadkach zatruć, a może być więcej
Wiadomo już o kilkunastu przypadkach zatruć, a może być więcej (Marcin Kaliński)

Sanepid bada sprawę serii zatruć w kawiarniach Green Caffe Nero. Do warszawskich szpitali trafiło co najmniej kilkanaście osób mogących mieć kontakt z bakteriami z grupy salmonella. Firma przeprasza klientów, zapewnia wsparcie i winą obarcza dostawców nabiału.

"Wstępne ustalenia wskazują, że partia produktów nabiałowych dostarczona do naszej piekarni zaopatrującej kawiarnie w ciasta, mogła nie spełniać wymogów bezpieczeństwa żywności, chociaż podlega badaniom" - czytamy w oświadczeniu sieci na Facebooku.

Inne informacje podała nam z kolei Joanna Narożniak, rzecznik Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Warszawie. W rozmowie z money.pl przyznaje, że prawdopodobną przyczyną rozwoju salmonellibyły nieodpowiednie warunku przechowywania ciast przy upalnej pogodzie i wysokiej temperaturze.

Od wczoraj stołeczny inspektor sanitarno-epidemiologiczny prowadzi w tej sprawie dochodzenie. Zabezpieczone i badane są ciasta, które mogły być źródłem zatrucia. Według naszych nieoficjalnych informacji, poszkodowani jedli zielone ciasto ze szpinakiem.

Green Caffe Nero zapewnia, że niezależnie od służb sanitarnych rozpoczęło własne dochodzenie i wstrzymało sprzedaż wszystkich ciast z kremem.

Joanna Narożniak z WSSE w Warszawie apeluje natomiast o ostrożność i zwracanie uwagi na to, w jakich warunkach jest przechowywane jedzenie w gorące dni.

Skontaktowaliśmy się z Green Caffe Nero, aby dowiedzieć się, ile osób zgłosiło się już do firmy, a także, w jaki sposób kawiarnia ma zamiar załatwić tę sprawę. Na razie nie otrzymaliśmy odpowiedzi.

Zobacz także: Zobacz: Jak zapobiec zatruciu salmonellą?

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

wiadomości
gospodarka
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
KOMENTARZE
(33)
Barry
6 lat temu
Jak to jest możliwe by prowadzić działalność gastronomiczną bez lodówek? - bo taki pomysł na tani biznes miał prezes?. Jak to jest możliwe by po takim zatruciu masowym ( z tego co czytałem na face to jest to już kilkadziesiąt osób!) nadal w takie upały dalej sprzedawać bez lodówek. Dlaczego nie zamknięto green caffe nero natychmiast i narażano kolejne osoby na zatrucie - CO robi Sanepid ? Co robi green caffe nero skoro o zatruciach już dwa miesiące temu z tego co można wyczytać w sieci byli informowani mailowo?
mmmmm
6 lat temu
Raz byłam w tej pseudo kawiarni. Sam brud. Obsługa niemiła i niehigieniczna. A ceny przesadnie wygórowane. A sam widok nakładania ciast to dramat.
Anna O
6 lat temu
Może czas zakazać wprowadzania zwierząt do tych kawiarni?
tttrrr
6 lat temu
Jak ciasto było zielone to wiadomo że popsute !!!
Leszek
6 lat temu
Nie tylko sałatka. My we trójkę zjedliśmy po bezie i jedno z nas jeszcze leży w szpitalu. Całość knajpy do zamknięcia.
...
Następna strona