Trwa ładowanie...
Zaloguj
Notowania
Przejdź na

Branża mięsna chce walczyć z szarą strefą

0
Podziel się:

Rolnictwo - przetwórstwo spożywcze - szara strefa

Branża mięsna chce walczyć z szarą strefą. Nieuczciwi przedsiębiorcy, którzy nie stosują się do norm i przepisów są prawdziwymi "czarnymi owcami" i utrapieniem dla całej branży.
Przewodniczący Komitetu Rady Gospodarki Żywnościowej do Spraw Przeciwdziałania Szarej Strefie profesor Jacek Leonkiewicz mówi, że po głośnych wpadkach - na przykład z ukrywanym przeterminowanym mięsem - milionowe straty odczuwają wszyscy przedsiębiorcy. - Ci nieliczni przestępcy tworzą wielką szkodę dla gospodarki i branży mięsnej. Wizerunek polskiej żywności w Unii Europejskiej, ale i wśród rodzimych konsumentów, zaczyna być postrzegany bardzo krytycznie - mówi ekspert.
Przedsiębiorcy skarżą się jednak na to, że nawet w przypadku wykrycia oszustów państwo nie działa zbyt sprawnie. W wielu przypadkach prokuratura decyduje się na umorzenie postępowania. - Na ponad sześćset spraw zgłoszonych do ścigania przez inspekcję weterynaryjną zaledwie dwadzieścia osiem procent znalazło odzwierciedlenie w postępowaniach sądowych. Ponad siedemdziesiąt procent spraw jest umarzanych z powodu tak zwanej niskiej szkodliwości społecznej czynu. Ekspert podkreśla,że szkodliwość społeczna jest w takich przypadkach bardzo duża.
W ubiegłym roku eksport polskiej żywności wyniósł rekordowe siedemnaście i pół miliarda euro. Przedsiębiorcy obawiają się, że wykryte nieprawidłowości mogą zakończyć się poważnym spadkiem sprzedaży.

Informacyjna Agencja Radiowa

wiadomości
IAR
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
KOMENTARZE
(0)