Trwa ładowanie...
Zaloguj
Notowania
Przejdź na

Francja - św.Trzech Króli

0
Podziel się:

ŚwiętoTrzech Króli nie jest we Francji dniem wolnym od pracy. Do tradycji natomiast należy jedzenie tego dnia "ciasta królów" - "Galette des Rois".

Tradycyjnie 6 stycznia na stole pojawia się "królewskie ciasto", o którym wspominali poeci już w XIII wieku. Jest to ciasto francuskie, kilkakrotnie wałkowane i zawijane w kwadrat, a następnie posmarowane kremem migdałowym, na który układa się kolejną warstwę, tym razem cienką, ozdabianą wzorkami wykonanymi widelcem. Ciasto pieczone jest w piekarniku, aż nabierze pięknego, złotego koloru. W niektórych rejonach Francji smaruje się je także czekoladą lub konfiturami lub ozdabia suszonymi owocami. Do tradycji należało wkładanie do środka ziarna fasoli, od XVIII wieku zastępowanego niewielką porcelanową figurką, kto ją znajdzie w swoim kawałku, ten dostaje złotą, papierową koronę i zostaje królem. Figurki najczęściej związane są ze Świętą Rodziną, ale od pewnego czasu nawiązują także do znanych postaci filmowych, jak bohaterowie filmów o Asterixie, Harrym Potterze czy o przygodach Artura. Przedstawiają zawody lub dyscypliny sportowe. Istnieją w tysiącach różnych odmian i wielu Francuzów z wielką pasja zajmuje
się ich kolekcjonowaniem.

IAR

wiadomości
IAR
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
KOMENTARZE
(0)