Degustacje odbywaja się w starych zamkach, winnicach, kafejkach i restauracjach, ale także na paryskich lotniskach, gdzie znani szefowie nie tylko pokazują jak można wykorzystać produkty regionalne, ale dzielą się tajemnicami sztuki kulinarnej i rozdają przepisy.
W wielu miejscach organizowane są warsztaty, można zobaczyć kuchnię od kuchni w słynnych restauracjach, a ciesząc się z pięknej pogody, w licznych miejscowościach planowane są gigantyczne pikniki, takie jak w Awignionie, gdzie słynni mistrzowie patelni proponują gargantuiczne menu - gęsie wątróbki w ziołach, tatara z łososia, filet ryby na zimno w gaspacho z pomidorów, wędzonego pstrąga w jabłkach, peklowaną jagnięcinę w kawiorze z bakłażanów - to tylko kilka przykładów menu.
Piekarze zapraszają do swoich piekarń gdzie przygotowali rzadkie bądź zapomniane gatunki chleba, a w jednej z popularnych sieci restauracji mniej zamożnym osobom proponowane są za darmo steki ze słynnej rasy Charolais.
IAR