Obecność pierwiastka potwierdzono w stacji uzdatniania wody.
Wcześniej podwyższoną zawartość radioaktywnego jodu stwierdzono w wodzie w prefektorze Fukushima, gdzie znajduje się elektrownia atomowa uszkodzona przez trzęsienie ziemi i tsunami 11 marca. Substancje radioaktywne wydostały się do tam do atmosfery.
W Fukushimie podwyższone promieniowanie wykryto w 11 rodzajch warzyw i w mleku.
Podobnie ślady jodu 131 stwierdzono w weekend w wodzie z kranu w prefekurach Gunma, Tochigi, Saitama, Chiba i Niigata.
Tymczasem Stany Zjednoczone wstrzymały import żywności ze strefy potencjalnego skażenia radioaktywnego w Japonii. To pierwszy kraj na świecie, który zdecydował się na taki krok. Zakazowi importu będzie podlegać mleko oraz świeże warzywa i owoce z czterech prefektur w rejonie uszkodzonej elektrowni atomowej Fukushima.
Wprowadzenie ograniczeń w improcie żywności z Japonii zapowiedziała tez Korea Południowa.