Trwa ładowanie...
Zaloguj
Notowania
Przejdź na

Mieso-dioksyny-Zwiazek

0
Podziel się:

Mięso-dioksyny-Związek

Główny lekarz weterynarii Janusz Związek poinformował, że do Polski trafiło półtorej tony mięsa wieprzowego z Niemiec, w którym wykryto dioksyny. Mięso trafiło do naszego kraju 3 grudnia i do 5 grudnia zostało w całości sprzedane w jednym z wielkopowierzchniowych supermarketów w powiecie tyskim na Śląsku. Janusz Związek dodał, że w tej chwili badane są jeszcze kolejne dwie partie mięsa, co do których zachodzi podejrzenie, że zawierają dioksyny.
Główny lekarz weterynarii powiedział, że Niemcy trochę za późno i zbyt mało szczegółowo informowali o wykryciu u siebie dioksyn. Jego zdaniem pierwsza informacja na ten temat pojawiła się w systemie unijnym 28 grudnia. 5 stycznia poinformowano, że pasza mogła trafić do Holandii, a dopiero wczoraj Polska uzyskała informacje, że skażone mięso zostało sprowadzone także do niej. Ilość dioksyn w mięsie przekracza dopuszczalne normy o 50 procent.
Kilka lat temu do podobnego skażenia mięsa doszło w Irlandii - wtedy normy zostały przekroczone o 1000 procent.

wiadomości
IAR
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
KOMENTARZE
(0)