Trwa ładowanie...
Zaloguj
Notowania
Przejdź na

OBOP - Polka w ciąży

0
Podziel się:

Z badania TNS OBOP wynika, że prawie połowa Polek uznaje warzywa i owoce za podstawę diety w czasie ciąży. Specjaliści pozytywnie oceniają takie wybory ale przestrzegają przed najczęstszymi błędami dietetycznymi kobiet ciężarnych.

Profesor Krzysztof Czajkowski z warszawskiego Szpitala Klinicznego przy ulicy Karowej przestrzega przed jedzeniem grzybów czy dań zawierających surowe mięso. Nieprzegotowane mięso niesie ze sobą ryzyko różnego rodzaju zakażeń. Profesor przestrzega ciężarne nie tylko przed tatarem ale też modną kuchnią japońską zawierającą sporo surowego mięsa. Kolejnym problemem mogą być sery pleśniowe i możliwość zakażenia się listeriozą - podkreślił.
Profesor Małgorzata Kozłowska - Wojciechowska z Uniwersytetu Warszawskiego zaznacza, że kobiety w ciąży nie powinny odchudzać się. Chodzi o to by nie pozbawiać siebie i dziecka potrzebnych składników odżywczych. Dodaje, że rezygnowanie w czasie ciąży ze słodyczy może przynieść niepotrzebne frustracje. .
Specjaliści podkreślają, że dieta kobiet w ciąży powinna być urozmaicona. Radzą w tym okresie odżywiać się racjonalnie i z umiarem.
IAR

wiadomości
IAR
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
KOMENTARZE
(0)