Trwa ładowanie...
Zaloguj
Notowania
Przejdź na

Państwowy Instytut Weterynaryjny bada irlandzką wieprzowinę

0
Podziel się:

Państwowy Instytut Weterynaryjny w Puławach bada mięso wieprzowe z irlandzkich zakładów, w których wykryto dioksyny. Do tej pory wiadomo, że mięso skażone dioksynami trafiło do siedmiu województw. Potwierdziło to biuro Głównego Lekarza Weterynarii.

Pierwsze wyniki będą znane po 24 godzinach, dokładniejsze po kilku dniach. Puławskie laboratorium jest jedynym w Polsce przygotowanych do wykonania badań na obecność dioksyn.

Władze w Dublinie zdecydowały o wycofaniu z rynku wyrobów, wyprodukowanych od września tego roku. Bruksela ma informacje, że Irlandia od tego czasu eksportowała mięso wieprzowe i przetwory mięsne mniej więcej do dwudziestu krajów Unii, także tych spoza Wspólnoty.

wiadomości
IAR
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
KOMENTARZE
(0)