Trwa ładowanie...
Notowania
Przejdź na

Pierwsza prestiżowa gwiazdka kulinarna dla polskiej restauracji

0
Podziel się:

Kuchnia - Polska - wyróznienie

Kuchnia polska znalazła swoje miejsce na piedestale - mówi autor programów kulinarnych i kucharz Karol Okrasa, o przyznaniu pierwszej gwiazdki Michelin dla polskiej restauracji. Dostała ją warszawska Atelier Amaro.
Tegoroczna edycja przewodnika "Main Cities of Europe" opisuje restauracje z 44 miast w 23 krajach Europy. Jak podkreślał w radiowej Jedynce Karol Okrasa, gwiazdka dla warszawskiej restauracji, jest ważnym wydarzeniem dla całego środowiska polskiej gastronomii. " "Zauważono kuchnię polską i mam wrażenie, że ta kuchnia będzie miała inne miejsce w świecie niż do tej pory " mówił w Polskim Radiu dodając , że dla kucharza gwiazdka Michelin, jest czymś w rodzaju "małego Oskara".
Jak napisali inspektorzy Michelin, "byli pod wielkim wrażeniem wykorzystania lokalnych produktów, innowacyjnego stylu gotowania i oryginalnego łączenia smaków", Atelier Amaro. Szef warszawskiej restauracji Wojciech Modest Amaro powiedział IAR, że stawia przede wszystkim na polskich producentów . Sami ich dobiera, przywiązuje także wagę do tego, by przy okazji posiłku, klienci mogli się dowiedzieć o tym, skąd produkt pochodzi .
Jak mówił Karol Okrasa w radiowej Jedynce, dobre resturacje, to takie, które "są uszyte na miarę ", to znaczy mają własny pomysł i go realizują. Niekoniecznie muszą być drogie. Podstawą jest stworzenie odpowiedniej koncepcji i filozofii danej restauracji. Dlatego - przypomina - gwiazdka jest ściśle związana z szefem kuchni. "Być może ta gwiazdka zmieni globalne spojrzenie inspektorów na polską gastronomię" - mówił Okrasa.
Jedna gwiazdka Michelin oznacza "bardzo dobrą restaurację w swojej kategorii", dwie oznaczają "rewelacyjną kuchnię wartą odwiedzenia", a trzy - "wyjątkową kuchnię wartą specjalnej podróży".
Tegoroczna edycja "Main Cities of Europe" obejmuje w sumie 40 polskich restauracji - 21 z Warszawy oraz 19 z Krakowa. Pozostałe dostały wyróżnienia: jedne "Sztućce" - za wystrój, jakość obsługi, atmosferę lokalu a inne wyróżnienie " Bib Gourmand" - za stosunek jakości do ceny.

IAR

wiadomości
IAR
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
KOMENTARZE
(0)