Trwa ładowanie...
Zaloguj
Notowania
Przejdź na

Podkarpacie - wielkie smażenie powideł śliwkowych w Krzeszowie

0
Podziel się:

W Krzeszowie koło Niska na Podkarpaciu już po raz jedenasty rozpoczęło się wielkie smażenie powideł ze śliwek węgierek, czyli "Powidlaki 2007". Podczas imprezy można poznać cały proces produkcji tego przysmaku, skosztować go i kupić.

Krzeszowskie powidła smażone bez dodatku cukru w wielkich miedzianych kotłach, według starej receptury przekazywanej z pokolenia na pokolenie, zachwycają swoim smakiem od ponad stu lat. Zostały wpisane na ministerialną listę produktów lokalnych, zyskują też uznanie na licznych konkursach potraw regionalnych.
"Powidlaki" to również pełne kiermaszy i koncertów święto kultury i folkloru, w ramach którego prezentowany jest dorobek miejscowych artystów ludowych i kół gospodyń wiejskich. Wśród imprez towarzyszących są zawody sportowe, występy muzyczne oraz konkurs na najlepszy produkt ze śliwką, wystawy malarstwa i rękodzieła artystycznego.

wiadomości
IAR
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
KOMENTARZE
(0)