Trwa ładowanie...
Zaloguj
Notowania
Przejdź na

Polska Federacja Producentów Żywności: nie będzie zakazu wędzenia

0
Podziel się:

Rolnictwo - przemysł spożywczy - wędzenie

Nie będzie zakazu wędzenia polskich wędlin. Polska Federacja Producentów Żywności ocenia, że ponad 99 procent wszystkich polskich produktów będzie spełniać nową unijną normę.
Od września zaczną obowiązywać restrykcyjne przepisy Unii Europejskiej dotyczące zawartości substancji smolistych w żywności. Dopuszczalne stężenie benzopirenu ma się zmniejszyć z pięciu do dwóch mikrogramów na kilogram jedzenia. Praktycznie wyklucza to możliwość wędzenia serów, czy wędlin tradycyjną metodą na otwartym ogniu.
Andrzej Gantner z Polskiej Federacji Producentów Żywności zapewnia jednak, że polskie przedsiębiorstwa nie są zagrożone. - Mówimy o promilu. 99,9 procent wszystkich polskich produktów, w tym oczywiście wędlin, spełnia nawet te nowe wyśrubowane normy także po kątem benzopirenu - mówi przedstawiciel branży spożywczej.
Zdaniem Andrzeja Gantnera, przekroczeniem normy zagrożone będą tylko nieliczni wędliniarze.
Polska Federacja Producentów Żywności podkreśla, że nasz kraj musi przestrzegać unijnych norm, a polska żywność musi uchodzić za bezpieczną. Nowoczesny kraj jakim jest Polska musi trzymać się określonych norm bezpieczeństwa i nie może wysyłać w świat komunikatu, że my tych norm nie spełniamy, bo to jest nieprawda. Przemysł mięsny zainwestował mnóstwo pieniędzy, również w nowoczesne wędzarnie po to, aby polskie produkty były zawsze uważane za bezpieczne - mówi Andrzej Gantner.
Jutro w sprawie wędzenia na specjalnej konferencji prasowej wypowie się minister rolnictwa. Stanisław Kalemba ma przedstawić kompleksową informację w związku z wchodzącymi w życie nowymi unijnymi normami.

IAR

wiadomości
IAR
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
KOMENTARZE
(0)