Łukasz Dominiak z Krajowej Rady Drobiarstwa wyjaśnia w rozmowie z Polskim Radiem, że przywrócenie możliwości karmienia drobiu takim rodzajem białka nie tylko zdecydowanie obniży koszty produkcji, ale będzie też alternatywą dla dramatycznie rosnących cen pasz.
Przypomina, że za 4 lata zacznie obowiązywać w naszym kraju zakaz karmienia zwierząt paszami zawierającymi organizmy genetycznie modyfikowane, co jeszcze bardziej przyczyni się do spadku opłacalności produkcji drobiu. Łukasz Dominiak jest zdania, że już w tej chwili powinniśmy poszukiwać alternatywy i możliwości obniżania kosztów.
Zakaz używania mączek mięsno-kostnych w karmieniu zwierząt wprowadziła Bruksela w 2003 r. po wykryciu tzw. "choroby szalonych krów". Komisja Europejska stwierdziła wówczas, że jedną z przyczyn pojawienia się tej choroby jest karmienie bydła mączkami pochodzącymi od krów. Od kilku lat trwają dyskusje nad możliwością krzyżowego karmienia zwierząt mączką mięsno - kostną, gdyż jest ona cennym źródłem białka w paszach.
Specjaliści szacują, że wprowadzenie mączki do żywienia zwierząt zmniejszyłoby ceny o około 10 procent.
Pojawiają się też opinie, że uchylenie zakazu stosowania mączek mięsno - kostnych jest blokowane przez lobby producentów soi genetycznie modyfikowanej.
Informacyjna Agencja Radiowa