Przewodniczący Polskiej Komisji do spraw Kontroli Zaburzeń Niedoboru Jodu, profesor Zbigniew Szybiński mówi, że jemy ponad 10 gramów soli dziennie i pod tym względem zajmujemy niechlubne pierwsze miejsce w Europie. Światowa Organizacja Zdrowia zaleca, aby spożywać nie więcej niż 5 gramów soli dziennie - to około jednej łyżeczki do herbaty.
Profesor Szybiński mówi, że sól spożywana w zbyt dużych ilościach może prowadzić do poważnych chorób. Zawarty w niej sód powoduje nadciśnienie. Może ono prowadzić do miażdżycy, zawału serca, czy choroby wieńcowej. Nadmiar soli może być także przyczyną powstania nowotworu żołądka.
Profesor Hanna Kunachowicz z Instytutu Żywności i Żywienia zaznacza, że powinniśmy ograniczyć spożycie soli co najmniej o połowę. Dodaje, że jod możemy znaleźć w innych potrawach, na przykład w rybach i ich przetworach, a także w mleku.
Profesor Zbigniew Szybiński dodaje, że o odpowiednie zaopatrzenie organizmu w jod powinny dbać szczególnie kobiety w ciąży.