Trwa ładowanie...
Zaloguj
Notowania
Przejdź na

Specjaliści: Polacy jedzą za dużo soli

0
Podziel się:

Polacy jedzą za dużo soli - alarmują specjaliści ze Światowej Organizacji Zdrowia. Polski program profilaktyki jodowej opierał się do tej pory głównie na jodowaniu soli, tymczasem w zbyt dużej ilości jest ona niezdrowa.

Przewodniczący Polskiej Komisji do spraw Kontroli Zaburzeń Niedoboru Jodu, profesor Zbigniew Szybiński mówi, że jemy ponad 10 gramów soli dziennie i pod tym względem zajmujemy niechlubne pierwsze miejsce w Europie. Światowa Organizacja Zdrowia zaleca, aby spożywać nie więcej niż 5 gramów soli dziennie - to około jednej łyżeczki do herbaty.

Profesor Szybiński mówi, że sól spożywana w zbyt dużych ilościach może prowadzić do poważnych chorób. Zawarty w niej sód powoduje nadciśnienie. Może ono prowadzić do miażdżycy, zawału serca, czy choroby wieńcowej. Nadmiar soli może być także przyczyną powstania nowotworu żołądka.

Profesor Hanna Kunachowicz z Instytutu Żywności i Żywienia zaznacza, że powinniśmy ograniczyć spożycie soli co najmniej o połowę. Dodaje, że jod możemy znaleźć w innych potrawach, na przykład w rybach i ich przetworach, a także w mleku.

Profesor Zbigniew Szybiński dodaje, że o odpowiednie zaopatrzenie organizmu w jod powinny dbać szczególnie kobiety w ciąży.

wiadomości
IAR
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
KOMENTARZE
(0)